Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La ce etapă sunt dosarele penale în care sunt vizați unii deputați ai noului Parlament

© Sputnik / Rodion ProcaParlament
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Abonare
Procuratura a venit cu unele precizări privind etapa la care sunt dosarele penale în care sunt vizați deputați din noul Parlament. 
CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Într-un comunicat de presă, procurorii explică faptul că orice proceduri penale care vizează reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a cauzei penale în care este vizat vreun deputat al Parlamentul, poate fi făcută doar după ce aleșii ridică imunitatea deputaților vizați.
Денис Уланов Denis Ulanov - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, scăpați din nou de arest
În context, Procuratura a venit cu unele precizări în raport cu dosarele în care sunt vizați trei deputați ai noului Parlament. Unul dintre ei este deputatul partidului „ȘOR” Petru Jardan, iar urmărirea penală pe numele lui a fost finalizată și dosarul a fost trimis în judecată pe 21 iunie. Și urmărirea penală pe numele deputatului Denis Ulanov a fost finalizată, iar dosarul urmează să fie trimis în judecată la începutul lunii august. 
Conform Constituției, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales. Astfel, acordul eliberat anterior de Parlament privind trimiterea în judecată a dosarelor de învinuire a deputaților Jardan și Ulanov rămâne valabil minimum până la întrunirea legală a noului Parlament.
Procuratura a făcut referire și la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.
Protest la Chișinău 26 august 2018 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Cine sunt cei șase deputați „Șor” care ajung în Parlament
Procuratura a precizat că odată ce Legislativul a ridicat imunitatea acestor deputați pentru a efectua toate acțiunile procesual-penale, atunci nu este necesară adresarea repetată către Parlament pentru obținerea unui nou consimțământ.
„Reieșind din complexitatea și rezonanța acestui subiect, lipsa unui precedent judiciar, pentru a se evita interpretarea și aplicarea normelor legale în detrimentul bunei desfășurări a actului de justiție, precum și pentru a unifica practica pe viitor, Procuratura va interveni către noul Legislativ cu solicitarea de a interpreta Legea în acest sens și, în funcție de poziția Parlamentului, va decide asupra necesității intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunității de deputat”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii.
Precizăm că Denis Ulanov este învinuit de ”escrocherie” și ”spălare de bani” în dosarul ”frauda bancară”, iar Petru Jardan este învinuit de ”abuz de serviciu” în dosarul vizând concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ilan Șor este cercetat în dosarul „furtul miliardului”. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0