Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Talibanii nu au permis intrarea Turciei în Afganistan: ce urmează?

© Sputnik / Евгений Пахомов / Accesați arhiva multimediaПротивостояние радикальных исламистов и сил правопорядка в Исламабаде, islamişti, taliban
Противостояние радикальных исламистов и сил правопорядка в Исламабаде, islamişti, taliban - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Talibanii au arătat dur spre ușă militarilor turci, pe care Ankara și Washington intenționează să-i lase pentru protejarea și controlul aeroportului din Kabul.
Taliban* a declarat oficial că trupele turcești pe teritoriul Afganistanului încalcă acordul cu SUA, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, amenințând Turcia cu probleme. Prezența trupelor oricărei țări este tratată de talibani drept ocupație: “Vom lupta cu invadatorii în baza fatwā din anul 1422 hegiră Lunara (anul 2001), conform căruia războiul din ultimii 20 de ani a fost un jihad”. Ultimatimul nu este negociabil.
Mai devreme, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat despre înțelegerile la care s-a ajuns cu SUA în problema protecției aeroportului Kabul pentru o perioadă nedeterminată după 31 august 2021. Proiectul asigurării securității aeroportului din capitală prin forțele uneia dintre state NATO, după retragerea trupelor SUA și a alianței din Afganistan, părea de la bun început nerealizabil. Obiectivul se află în partea de nord a Kablului, fiind integrat în construcțiile și comunicațiile orașului.
Slaba dezvoltare a rețelei rutiere și feroviare face aeroportul principal „portal” pentru toți cei care vor să ajungă din Afganistan în lumea externă și invers. Cine controlează aeroportul devine, de facto, stăpânul capitalei și într-o măsură semnificativă – a țării.
Desigur, talibanii înțeleg acest lucru și nu intenționează să împartă cu niciun oponent puterea în „emiratul” lor, cu atât mai mult cu trupe străine. Mișcarea “elevilor” consideră cucerirea capitalei doar o chestiune de timp.
Astăzi Taliban* controlează peste 250 de districte din cele 398 ale țării. SUA și-a încheiat retragerea a trupelor în proporție de 95 la sută. Tendințele sunt evidente.
În regiunile nordice de frontieră ale Afganistanului continuă lupte dure între forțele guvernamentale și milițiile populare cu unitățile Taliban. În pofida asigurărilor talibanilor că frontierele statelor vecine nu vor fi atinse, Asia Centrală se află într-o proximitate periculoasă cu haosul războiului. Îngrijorează și activizarea Statului Islamic. Potrivit datelor MAE al Rusiei, în provinciile nordice sunt concentrați peste 4 mii de militanți ISIS.

Situația operativă

De-a lungul săptămânii trecute în Afganistan s-au intensificat acțiunile militare în provinciile Kundus, Badahshan, Badghis și herat, unde au murit sute de militari, talibani și civili. Un succes vizibil al forțelor guvernamentale a devenit lichidarea șefului spionajului Talibanului*, Kari Shagasi, în provincia Logar, în noaptea de 12 iulie.
Pe de altă parte, talibanii continuă să facă ravagii în districtele acaparate – iau forțat în căsătorie femeile localnice, suprimă aspru nemulțumirile populare față de noile reguli ale „emiratului” (renunțare la televiziune, smartphone, muzică, haine europene) și chiar îi lichidează pe ostatici. Potrivit informațiilor CNN, militanții au executat prin împușare 20 de membri ai trupelor speciale ale armatei afgane, în timp ce aceștia au încercat să se predea în orașul Dawlat Abad, provincia Faryab, în preajma frontierei cu Turkmenistan. Astfel de acțiuni contrastează cu tentativele talibanilor de a părea o forță națională legitimă pe arena internațională.
Cea mai lungă și periculoasă din Asia Centrală, frontier cu Tadjikistan din partea de sud a trecut, practic, în totalitate sub controlul talibanilor.
Acapararea punctului de control Shir Khan Bandar, la 60 de kilometric de orașul afgan Kundus, a devenit o lovitură deosebit de umilitoare pentru SUA, pentru că podul de 700 de metri, în valoare de 37 milioane de dolari, care a substituit feriboturile, a fost construit în anul 2007 cu susținerea financiară a guvernului american. Astăzi militanții Taliban colectează “taxe vamale” pe acest pod.
Nu în zadar Rusia și Tadjikistan au recurs la constucția unui nou avanpost la frontiera cu Afganistan. În ultimele două zile, salvându-se de talibani, pe teritoriul Tadjikistanului au trecut peste 120 de cetățeni afgani.
Pe 13-14 iulie, la Dușanbe a avut loc un summit al miniștrilor de Externe ai Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care a pus un accent pe problema afgană. Șefii diplomațiilor statelor membre și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației în provinciile nordice ale Afganistanului “ca urmare a concentrării diverselor grupări teroriste, separatiste și extremiste”. Reprezentanții Rusiei, Indiei, Chinei, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Pakistanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului au examinat programele de cooperare pentru contracararea terorismului, separatismului și extremismului în perioada 2022-2024, un plan de lucru pentru strategia antidrug pentru perioada 2018-2023.

Orientul, o chestiune delicată

E interesantă că activitatea diplomatică a Talibanului a trecut cu vederea negocierile de la Istanvul, în schimb “oficiul politic” a vizitat Moscova, Teheranul și câteva capitale din Asia Centrală. Evenimentele și tendințele din ultimele zile confirmă: SUA și aliații lor nu vor acorda niciun ajutor conducerii Afganistanului. Deocamdată, talibanii nu au învins guvernul de la Kabul, însă au obținut o victorie asupra Washingtonului – americanii caută activ caută pe cine să dea vina pentru cea mai usturătoare înfrângere geopolitică în Afganistan după cea din Vietnam.

Marea Britanie, care a pierdut cel de-al doilea război afgan, se înclină spre o cooperare cu învingătorii, pe care ONU îi consideră teroriști din anul 2001, până în prezent. Și chiar Turcia, care este respectată printre talibani, a primit “o ultimă avertizare afgană”.
Occidentul colectiv mai încearcă să mimeze o “susținere” a forțelor guvernamentale din Afganistan. Dacă nu pot salva guvernul pro-american din Kabul, cel puțin “își salvează fața”. Cu toate acestea, distanța mare până la baza aeriană de aprovizionare din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) reduce eficiența și garantează doar 3-4 ore de zbor până în Afganistan (1800 de kiloemtri până la Kabul).
Poziționarea geografică depinde mai curând de Moscova și aliații ei, decât de Washington și NATO. Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a menționat mai devreme că pentru Rusia sunt principial inaccptabile transferurile de trupe americane din Afganistan în statele vecine din Asia Centrală. Moscova și-a comunicat această poziție Washingtonului și aliaților săi regionali.
Nu va fi ușor nimănui în continuare. Desigur, Taliban este o organizație distructivă, teroristă, care necesită o reacție adecvată a Rusiei, statelor din Asia Centrală și de Sud. În madrasah-urile din Pakistan tinerilor radicali li se cultivă o atitudine negativă față de Rusia și civilizația europeană. Totuși, dacă examinăm totalitatea sângeroaselor “corecții” ale SUA și NATO în Irak, Afganistan, Iugoslavia, Libia, Siria, talibanii ar părea cel mai mic din “cele două rele”.
Statele Unite au pierdut toate războaiele din ultimele șapte decenii, însă Afganistanul este o pagină deosebită a istoriei Occidentului, care în ciuda potențialului economic și militar impresionant și a unui efort solidar al statelor care dispun de tehnologii avansate, nu a reușit să schimbe orientul timp de 20 de ani.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia
Fluxul de știri
0