Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când vom putea avea un Guvern funcțional: Ce spune președintele PAS

© Sputnik / Mihai CarausGuvern
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Până pe zece august, Republica Moldova ar putea să aibă deja un Guvern funcțional. Declarația a fost făcută de președintele PAS în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Igor Grosu speră că până pe 10 august, sau poate chiar și mai devreme, țara noastră va avea un Guvern funcțional. Președintele PAS susține că există mai multe etape prin care este necesar să se treacă până a ajunge la formarea unui Guvern, dar speră că acest lucru se va reuși până la 10 august, dacă unii actori politici nu vor încerca să tergiverseze procedura de validare a alegerilor.
Пресс-конференции по итогам парламентских выборов в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Va fi sau nu premier Igor Grosu: Ce a declarat președintele PAS
„Depinde de câți actori vor contesta și câte contestații vor ajunge la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, mingea se pasează La Curtea de Apel, unde iarăși poate dura câteva zile până se ia o decizie. CEC mai are zece zile la dispoziție, dacă nu greșesc data limită e 20 iulie când trebuie să transmită raportul la Curtea Constituțională. (...) Parlamentul trebuie, cel târziu, să devină funcțional la o lună după ziua scrutinului, asta ar fi 10 august. Noi, echipa PAS, sperăm ca acest lucru să se consume mai devreme, pentru ca până la această dată noi să aveam deja un guvern funcțional. 
Grosu susține că după învestirea Guvernului, Parlamentul se va întruni într-o ședință extraordinară pentru a pune la punct mai multe aspecte. 
Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a adunat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0