Adevăratul INTERES al zborului miliardarului Branson: ”NU e turismul spațial!”

© REUTERS / VIRGIN GALACTICRichard Branson la bordul Virgin Galactic
Richard Branson la bordul Virgin Galactic - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Zborul în spațiu efectuat de miliardarul britanic Richard Branson a fost extrem de mediatizat – dar în spatele acestui eveniment se află cu totul altceva decât un gest excentric sau ideea de „turism spațial”
BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik. Presa mondială a acordat spații largi escapadei spațiale a excentricului miliardar britanic Richard Branson.
Branson e revenit duminică pe pământ după ce a aterizat în siguranţă pe baza Spaceport America din New Mexico, după ce a petrecut câteva minute la o altitudine considerată ”graniţa spaţiului”. Miliardarul britanic a zburat la bordul navei construite de compania sa, ”Virgin Galactic”.
Presa internațională preia idee că evenimentul este ”împlinirea unui vis” al lui Branson și ”un punct de cotitură pentru turismul spaţial”.
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Republica Moldova
Când satele din Moldova vor începe să moară în masă
Dar să fie aceasta adevărata miză a demersului și… a uriașelor cheltuieli făcute cu această ocazie?
Analistul Constantin Gheorghe, la bază inginer de aeronave – și un atent și avizat observator al domeniului – este de altă părere: ”Mă tem că nu s-a înțeles miza zborului de azi al lui Branson. Ea nu este ”turismul spațial””.
Analistul consideră că, dincolo de o campanie mediatică forțată, ”n-are nimic atractiv săritura aia de purice, pentru care s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari”.
”Adevărata miză este un sistem și mai ieftin de lansare de sarcini utile pe orbite foarte joase, gen ”constelațiile de sateliți” ale lui Elon Musk, pentru cazuri de urgență”, scrie analistul.
Constantin Gheorghe arată ce a demonstrat escapada spațială a lui Branson: ”Ai deja pregătită racheta purtătoare. Doar o atașezi de avionul uriaș, făcut din două B 747, lucru care n-ar trebui să dureze mai mult de o oră”.
Analistul consideră că ”Asta e aur curat în caz de război extins și în spațiul extra-atmosferic”, și atrage atenția că, recent și americanii au făcut o lansare de acest gen, ”pornind de pe un B 52”.
”Ca întotdeauna nimic nu e ce pare ar fi!”, scrie Constantin Gheorghe, punctând – ”Altminteri de unde a avut nenea Branson purcoiul de bani, mai ales că firma lui de transport aero e pe dric?”.
Cu alte cuvinte, un experiment cu aplicații militare, mascat într-un eveniment mediatic din categoria ”spectaculos”… forțat.
 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0