Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Usatîi și-a dat demisia din funcția de primar după înfrângerea zdrobitoare la parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariРенато Усатый
Ренато Усатый - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Primarul orașului Bălți Renato Usatîi și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă în cadrul unui live pe Facebook.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Liderul Blocului electoral „RENATO USATÎI”, care a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare, a anunțat că își dă demisia din funcția de primar al municipiului Bălți.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Renato Usatîi a explicat că a luat decizia de a renunța la funcție având în vedere că la alegerile parlamentare formațiunea sa a acumulat foarte puțin în municipiul în care este primar.
Blocul său a obținut la Bălți doar 22,69%, clasându-se pe locul trei după Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care au obținut 40,17% și Partidul Acțiune și Solidaritate care a acumulat 27,34%.
„Voi știți că eu m-am ocupat de oraș, dar locuitorii orașului au arătat că nu-și doresc asta, ci își doresc politică. (...) Orice politician trebuie să respecte opinia oamenilor”, a spus Usatîi.
În țară, Usatîi a acumulat doar 4,1%, în vreme ce pentru a trece pragul electoral este nevoie de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri electorale.Mai mult, Renato Usatîi a anunțat că va renunța și la funcția de președinte de partid.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Vot categoric pentru PAS: Cum se explică victoria detașată a partidului fondat de Sandu
„Voi discuta cu colegii să alegem alt președinte”, a spus politicianul.
Precizăm că în 2019 Renato Usatîi a obținut o victorie vertiginoasă în cadrul alegerilor locale. El a devenit primar după ce a acumulat 62% din voturi. 
Duminică, 11 iulie, au avut loc alegeri parlamentare anticipate în Moldova. Participarea la vot a fost de 48,41% (1.477.574 persoane).
După numărarea tuturor voturilor, Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea în noul Parlament:
  1. Partidul Acțiune și Solidaritate - 52,80%
  2. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%
  3. Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Restul concurenților nu depășesc pragul necesar pentru intrarea în parlament.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0