Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au fost prelucrate 99,35% din procesele verbale: Cum s-a modificat rezultatul

© Sputnik / Mihai CarausПодсчет голосов на досрочных парламентских выборах в Молдове-2021
Подсчет голосов на досрочных парламентских выборах в Молдове-2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Urmează să fie încheiată numărătoarea voturilor doar la câteva secții de peste hotare. Potrivit datelor prealabile, în Parlament vor accede trei formațiuni politice.
CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. După prelucrarea a 99,35 la sută dintre procesele verbale de la 2136 de secții de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea voturilor alergătorilor. Iată cât acumulează formațiunile care, cel mai probabil vor accede în noul Parlament:
  • Partidul Acțiune și Solidaritate - 52,46%
  • Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,41%
  • Partidul Politic „ȘOR” - 5,79%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,12% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,34%, urmat de Partidul Democrat cu 1,82%.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Cum s-a votat în diasporă: Rezultatele preliminare prezentate de CEC
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului: „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) - 0,49%, Partidul Unității Naționale - 0,45%, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei - 0,43%,  Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” - 0,19%, Veaceslav Valco (candidat independent) - 0,17%, Partidul schimbărilor - 0,17%.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte va confirma sau infirma legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Moldovenii au ales duminică deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a. Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0