Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova, despre campania electorală din Moldova și relațiile cu Chișinăul după alegeri

© Russian Foreign Ministry / Trecere la banca de fotografiiБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a atras atenția asupra faptului că „campania electorală din Moldova este însoțită de un amestec fără precedent al reprezentanților SUA și Uniunii Europene în procesele politice interne ale țării”.
CHIȘINĂU, 9 iulie - Sputnik. Rusia va fi gata să lucreze constructiv cu noul Parlament și Guvern al Moldovei, care se vor constitui în urma alegerilor. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, vineri, în cadrul unui briefing de presă.
Акция AUR в Варнице - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Politică
Noi provocări la Varnița - Opinia părții ruse
„Republica Moldova. Pe 11 iulie acolo vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Pentru cele 101 locuri în organul legislativ al țării vor lupta peste 20 de partide și blocuri politice. Unele dintre acestea se pronunță pentru o relație echilibrată cu Rusia, UE, CSI, cu statele occidentale, altele susțin în exclusivitate vectorul pro-occidental, în detrimentul legăturilor tradiționale cu alți parteneri ai Moldovei ", a menționat Zaharova.
În opinia ei, "Rusia urmărește îndeaproape pregătirile pentru alegeri, acesta fiind cel mai important eveniment politic intern pentru Moldova, care este o republică parlamentară".
„Noi contăm ca alegătorilor moldoveni le vor fi asigurate toate condițiile necesare pentru o exprimare onestă, liberă și transparentă a voinței”, a spus reprezentantul MAE rus.
Ea a atras atenția asupra faptului că observatorii ruși vor monitoriza respectarea legislației electorale din Republica Moldova și a actelor internaționale corespunzătoare ale Comitetului executiv al CSI, Adunării Interparlamentare a CSI, Adunării parlamentare a Uniunii Belarusului și Rusiei și ale OSCE/ODIHR.
"Trebuie să constatăm cu regret că campania electorală din Moldova este însoțită de un amestec fără precedent al reprezentanților SUA și Uniunii Europene în procesele politice interne ale țării. Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenția asupra inadmisibilității declarațiilor și a comentariilor vădit părtinitoare cu atacuri, atacuri tendențioase la adresa oponenților politici. Cu părere de rău, apelurile noastre nu au fost auzite", a subliniat Zaharova.
Rezultatul, după cum a afirmat reprezentantul MAE rus, este agravarea situației politice interne din Moldova și polarizarea societății.
Ea a menționat că „Rusia s-a pronunțat și se pronunță întotdeauna în susținerea suveranității statale, a independenței și integrității teritoriale a Moldovei - țara de care ne apropie o istorie comună, strânse legături istorice, culturale și umanitare”.
"Noi ne pronunțăm în favoarea păstrării unei linii de politică externă echilibrate, a neutralității Moldovei consacrate în Constituție. Vom fi gata să lucrăm constructiv cu noul Parlament și Guvern al Moldovei, care vor fi constituite în urma alegerilor. Sperăm că alegerile înseși vor avea loc într-o atmosferă calmă, în conformitate cu normele legislației interne și dreptului internațional", a conchis Zakharova.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în Moldova pe 11 iulie. Comisia Electorală Centrală a țării a înregistrat în total 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. La cele 101 locuri în parlamentul țării pretind 1791 de persoane, dintre care 956 sunt bărbați și 835 femei. Aceasta înseamnă că pentru un mandat de deputat concurează aproximativ 17 persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0