Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Retragerea mandatului de judecător CC pentru conflict de interese, neconstituțională

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
Curtea Constituțională a examinat recursul unui deputat PAS privind controlul constituționalității normelor Legii Curții Constituționale, care permit privarea judecătorului Curții Constituționale de mandatul pentru un conflict de interese admis.
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. La ședința de vineri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o dispoziție care permite lipsirea de mandat judecătorului Curții Constituționale să fie privat de mandat din cauza unei decizii într-o situație de conflict de interese.
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Politică
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională
Decizia a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
„Se declară neconstituțional punctul E, partea 1 a articolului 19 din Legea privind Curtea Constituțională”
La 25 iunie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională. El a argumentat că orice verificare efectuată de terțe instituții, inclusiv de Autoritatea Națională de Integritate, în legătură cu activitățile judecătorilor pentru prezența unui conflict de interese constituie o ingerință în activitățile Curții Constituționale, iar deciziile organelor de constatare pot servi drept temei pentru contestarea deciziilor Curții Constituționale.
La începutul lunii iunie, s-a aflat că Agenția Națională de Integritate efectuează un control al integrității în privința președintelui Curții Constituționale Domnica Manole, pentru un conflict de interese. La 27 aprilie, Curtea Constituțională a anulat decizia Parlamentului de revocare a mandatului de judecător al Domnicăi Manole.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0