Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lambda, noua variantă ajunsă în Europa, este mai contagioasă decât Delta?

© AFP 2022 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKPacient intubat la un spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în Franța
Pacient intubat la un spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în Franța - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În contextul în care Delta continuă să se răspândească, Lambda, o nouă tulpină covid provenind din America de Sud, trezeşte îngrijorări OMS. Lambda, caracterizată de „mutații neobișnuite”, este deja prezentă în 29 de țări, inclusiv în Regatul Unit.
BUCUREŞTI, 7 iul – Sputnik. Cunoscută sub denumirea ştiinţifică C.37, varianta Lambda, detectată pentru prima dată în Peru în decembrie anul trecut, a intrat recent pe lista OMS a „variantelor de urmărit”. În buletinul săptămânal Covid-19 publicat pe 15 iunie, OMS indica faptul că Lambda a fost detectată în 29 de țări sau teritorii din cinci dintre regiunile sale.
„Unul dintre motivele pentru care este dificil să se înțeleagă pericolul prezentat de Lambda, folosind date de calcul și de laborator, este că are un set destul de neobișnuit de mutații în comparație cu alte variante”, a declarat pentru Financial Times Jeff Barrett, director al Inițiativei Covid-19 Genomics la Wellcome Sanger Institute, Marea Britanie.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o nouă vizită de lucru în raionul Anenii Noi - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu își demolează propriul piedestal - Iată ce face în raioane
Țările din America de Sud, unde prezența variantei braziliene trezeşte încă îngrijorări, sunt, deocamdată, cele mai afectate de varianta Lambda, potrivit OMS. Astfel, această variantă reprezintă 31% din prevalența generală în rândul secvențelor prezentate de Chile de la prima detectare a acestei tulpini în țară, potrivit Sputnik France.
OMS mai precizează că ponderea variantei sa este mai mică în alte țări din America Latină: 8% în Ecuador, 3% în Argentina și 9% în Peru. Totuşi, autoritățile acesteia din urmă au raportat că 81% dintre cazurile de Covid-19 secvențiate din aprilie 2021 au fost asociate cu Lambda, se mai arată în document.

Variantă şi mai contagioasă?

Mai mult, această creștere rapidă a proporției variantei în noile infectări secvențiate în Peru trezeşte îngrijorarea că varianta are o contagiozitate deosebit de mare. Întrebat de Financial Times, Pablo Tsukayama, doctor în microbiologie moleculară la Universitatea Cayetano Heredia din Lima, capitala Peru-ului, a spus că, atunci când medicii au detectat Lambda pentru prima dată în decembrie, aceasta reprezenta „doar un eșantion din 200”.
„Totuşi, în martie a reprezentat aproximativ 50% din eșantioanele din Lima și acum este în jur de 80%. Acest lucru sugerează că rata de transmisie a acesteia este mai mare decât celelalte variante”, a afirmat specialistul peruan.
Peru este, de asemenea, țara cu rata de decese legate de Covid-19 de departe cea mai mare, și anume, 9,4%, potrivit Universității Johns-Hopkins. Țara înregistrează 594,36 decese la 100.000 de locuitori. Totuşi, posibila legătură între mortalitate și răspândirea Lambda nu a fost încă stabilită.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0