Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Va rămâne oare Transnistria fără gaze rusești din 1 octombrie

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Abonare
Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia a explicat modul în care Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei folosind rute alternative la tranzitul ucrainean.
CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Începând cu luna octombrie a acestui an, gazul din Federația Rusă ar putea fi livrat Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Declarația a fost făcută de către directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia Serghei Pikin în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Și România primește gaze rusești ocolind Ucraina prin Turkish Stream. Se planifică furnizarea a 4,5-6 milioane de metri cubi de gaz pe an Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, iar prin Ucraina se va livra restul volumului necesar.
Transgaz, conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Gazul rusesc ar putea ajunge în Moldova prin România: Ce se va întâmpla cu prețul
Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică a fost întrebat dacă nu cumva Transnistria ar putea rămâne fără gaz, în condițiile în care livrările nu se vor mai face prin Ucraina, ci prin România.
„Linia Ucrainei nimeni nu o demontează. Asta nu înseamnă că ea nu poate fi folosită, ci doar că volumul principal va fi transportat prin Turkish Stream, prin conducta transbalcanică etc. Nimic nu ne-ar împiedica să utilizăm această linie pentru Transnistria, dacă vor fi anumite impedimente în procesul de tranzitare prin Moldova”, a mai spus Pikin.
Expertul este convins că tranzitul prin Ucraina nu va fi suspendat complet, ci doar parțial. 
„Eu cred că tranzitul prin Ucraina va fi păstrat, pentru că va exista o mare cerere. În plus, va trebui să existe rezerve pentru perioada în care sunt reparate alte conducte. Dacă va fi reparat Nord Stream, volumul se va mări. În plus, rezervoarele de gaze ale Ucrainei pot fi folosite pentru comercializarea gazelor, adică pot reacționa rapid în perioadele de cerere sporită. Trebuie să înțelegem că însăși Ucraina consumă gaz rusesc, chiar dacă el este european din punct de vedere juridic. Dar, trecând prin Ucraina, el se întoarce înapoi în regim revers”, a mai declarat pentru Sputnik Moldova directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia. 
Anual, Republica Moldova primește peste 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0