Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Călătorie cu năbădăi - cum a fost jefuit un militar al armatei moldovenești în România

© Photo : Alexandru RăileanMiliatar biciclist
Miliatar biciclist - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Abonare
Un militar moldovean a avut parte de aventura vieții, după ce a pornit într-o călătorie pe două roți. A vrut să viziteze toate mănăstirile ctitorite de Ștefan cel Mare, dar în loc să culeagă lauri a ajuns să fie jefuit ziua în amiaza mare și s-a întors acasă.
CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Bicicleta, rucsacul şi cortul – sunt lucrurile luate în călătorie de primul militar moldovean care s-a aventurat să parcurgă trei ţări pe două roţi. Alexandru Railean a vrut să viziteze cu ajutorul bicicletei toate mănăstirile ctitorite de Ștefan cel Mare, doar că planurile i-au fost date peste cap de un hoț care l-a jefuit ziua în amiaza mare. 

Cronologia evenimentelor

Anunțul despre expediţia în cinstea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost făcut anterior de Ministerul Apărării pe pagina sa oficială de Facebook. 
„Dragi prieteni, colegul nostru, locotenent-colonelul Alexandru Railean și-a propus să viziteze cetățile și mănăstirile ctitorite de Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt pe bicicletă! Traseul “Pe urmele lui Ștefan cel Mare” include o distanță de peste 2800 km, prin Republica Moldova, Ucraina și România, și urmează să fie parcurs în doar 22 de zile”, preciza instituția pe 30 iunie.

150 de kilometri parcurși zilnic pe bicicletă

Alexandru Răilean, în vârstă are 34 de ani, a acceptat să-i povestească corespondentului Sputnik Moldova cum decurge călătoria sa în a doua săptămână a expediției, într-una dintre seri, după ce şi-a instalat cortul sub cerul liber.
„Această „aventură” de a traversa pe bicicletă ţara noastră, Ucraina şi România a fost pusă pe hârtie încă în anul 2019, atunci când s-au împlinit 550 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Atunci mi-a venit ideea. Dar, eram un ciclist începător, nu prea aveam idee cum sunt călătoriile lungi. Colegii m-au sfătuit mai întâi să fac un tur local, prin Republica Moldova, ceea ce am şi făcut”, povesteşte Alexandru Răilean.
În anul următor, 2020, a început pandemia, prin urmare nu a mai putut porni la drum din cauza restricțiilor.
A revenit la acest gând acum câteva săptămâni. Și-a luat concediu de la Ministerul Apărării, hotărât să-și ducă planul la bun sfârșit. 
Cronometrul a fost setat din centrului Chişinăului, de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care a urmat Ucraina. În timpul discuţiei cu corespondentul Sputnik Moldova, militarul se afla deja în România.
© Photo : Alexandru RăileanMiliatar biciclist
Miliatar biciclist - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Miliatar biciclist
Locotenent-colonelul Alexandru Railean
„Pedalatul începe la ora 7:00 dimineaţa, cu o pauză de două ore la prânz şi se încheie aproximativ la ora 20:00, asta dacă reuşesc să fac cei 150 de km propuşi iniţial. Încerc să nu mă abat de la grafic, iar dacă totuşi nu îmi reuşeşte până al 20:00, atunci continuu. Au fost seri când am ajuns şi aproape de miezul nopţii la locul unde trebuia să întind cortul”, spune militarul.  
© Photo : Alexandru RăileanMiliatar biciclist
Miliatar biciclist - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Miliatar biciclist
Bicicleta pe care locotenent-colonelul a parcurs distanțe lungi
Potrivit locotenent-colonelului, cei două mii opt sute de kilometri au fost împărțiți la 22 de zile. Dacă într-o zi nu reușea să parcurgă distanța stabilită, recupera diferența a doua zi.
© Photo : Alexandru RăileanMiliatar biciclist
Miliatar biciclist  - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Miliatar biciclist
Imagini din timpul călătoriei
Nu e deloc ușor să parcurgi un astfel de traseu, mai ales dacă ai de cărat în spate lucruri necesare pentru viață. 
„Kilogramele mele, plus rucsacul şi biclictela – poftim – 120 de kilograme car în fiecare zi”, a remarcat militarul. 

Biciletă stricată și urşi pe drum

În România locotenent-colonelul a avut parte de mai multe peripeții. Mai întâi a depistat o defecţiune la biciletă. A fost ajutat însă la un service, absolut gratuit, după ce muncitorul care l-a deservit a rămas profund impresionat de povestea călătorului. 
© Photo : Alexandru RăileanMiliatar biciclist
Miliatar biciclist - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Miliatar biciclist
În România locotenent-colonelul a avut parte de mai multe peripeții
Această însă a fost o problemă minoră în comparație cu ce avea să i se întâmple ulterior... De adevărate surprize a avut parte pe drumul Transfăgărăşan din România, unde a dat nas în nas cu... un urs.
„Până să pornesc la drum, colegii din armată făceau glume de genul „vezi să nu întâlneşti ursul”.  Am râs şi eu, dar până în momentul în care ne-am întâlnit. În una din zile, coboram pe traseul Transfăgărășan, când am observat cum un şofer a semnalat din faruri. Acesta mi-a spus că un pic mai în vale, aproape de traseu, este un urs. S-a oferit să mă ajute. Eu am mers din urma maşinii acestuia, iar în dreptul ursului bărbatul a aruncat o petardă. Animalul s-a speriat şi a fugit, iar eu am putut să-mi continui drumul, câţiva metri, ce-i drept...”, îşi aminteşte militarul moldovean.
A scăpat de un necaz și a dat de alte două. În scurt timp, Alexandru a zărit încă doi urşi. A oprit bicicleta în loc și a stat departe de ei, aşteptând o maşină de ocazie în care să urce ca să-și poată continua drumul mai departe fără obstacole. 

Jefuit ziua în amiaza mare

Peripețiile locotenent-colonelului nu s-au oprit aici. În cea de-a 16-a zi a călătoriei toate planurile i-au fost date peste cap de un hoț, care i-a furat husa cu telefonul mobil și o parte din bani în timp ce militarul a mers să se scalde în râul Siret. S-a întâmplat la câteva zile după discuția purtată cu corespondentul Sputnik Moldova.
„Fără bani era eu să mă descurc încă două zile (...), dar nu cunoșteam traseul, și-mi mai lipseau obiecte fără de care nu puteam să-mi continui călătoria. De aceea am decis să merg spre Giurgiulești (...) și cu primul autobus să revin acasă”, a scris Alexandru Railean pe pagina sa de Facebook.
În momentul publicării acestui articol, militarul era deja ajuns acasă. El afirmă că nu poate spune deocamdată dacă va continua sau nu altădată să parcurgă distanța care a rămas neexplorată.
„Deocamdată plec să-mi restabilesc numerele și să-mi procur alt telefon...”, a menționat locotenent-colonelul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0