Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Perju despre securitatea alimentară a țării: Este sau nu asigurată

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaРегионы России. Краснодарский край
Регионы России. Краснодарский край - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
Securitatea alimentară a țării este la nivelul cuvenit și va fi asigurată și în acest an, informează ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Recoltarea culturilor cerealiere a început deja în unele raioane. Este vorba de parcele mici din sudul țării. În zona de nord, secerișul va începe nu mai devreme de 10 iulie. Într-un briefing de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că în acest an se așteaptă o recoltă bună, chiar dacă mii de hectare au fost afectate de intemperiile din ultimele două luni. 
Дождь в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Mii de hectare, afectate de ploi: Pagubă de peste 200 de milioane
„După anul 2020, unul destul de dificil pentru sectorul agro-alimentar al țării care a fost afectat de secetă, contăm pe un an destul de bun. Măsurile care s-au luat pentru anul agricol 2021 aduc rezultate. Au fost oferite surse de peste 324 de milioane de lei pentru a asigura semănatul de toamnă”, a precizat Perju.  
Sunt semănate peste 318 mii de hectare de grâu, în mare parte grâu de toamnă, aproximativ 64 de mii de hectare de orz, alte 494 de mii de hectare au fost semănate cu porumb pentru boabe, iar peste 360 de mii de hectare sunt cultivate cu floarea soarelui. Potrivit ministrului, starea culturilor este bună și chiar foarte bună. În raionul Cahul au început lucrări de recoltare de pe parcele mici. S-a strâns între cinci și șapte tone la hectar. 
După prognozele MADRM, de pe 318 mii de hectare care au fost semănate cu grâu în acest an, urmează a fi recoltate nu mai puțin de un milion 300 de mii de tone de grâu. 
„Nu vreau să intru în detalii politice, dar toate declarațiile unor politicieni care nu cunosc ce înseamnă agricultură, precum că în țară va fi foamete, nu vom avea pâine, sunt nefondate. În țară este pâine, securitatea alimentară este asigurată și va fi asigurată și în acest an”, a mai spus Ion Perju. 
Precizăm, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, solicită Guvernului în demisie alocarea a 246 milioane lei din Fondul de Rezervă a statului pentru acoperirea pagubelor din sectorul agricol.
Nori - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Natura se dezlănțuie: Grindină, vijelie, pericol de indundații
„Noi am solicitat ca aceste mijloace financiare să fie găsite, pentru că rezerva este practic epuizată. Se cunoaște că o bună parte din mijloacele financiare au fost alocate pentru alegerile anticipate. Pe mine mă interesează aspectul sectorului agricol și nu al alegerilor acum. Producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că facem tot ce ne stă în puteri pentru a găsi aceste mijloace financiare”, a declarat Ion Perju.
În anul 2021, în special de la începutul lunii mai și până în prezent, ploile au afectat mii de hectare de culturi agricole. Paguba estimată până la data de 28 iunie depășește suma de 220 de milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0