Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se întoarce roata: Maia Sandu, acuzată grav de magistrații din România!

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Abonare
Magistrații români consideră că gravitatea acestor acțiuni ”este cu atât mai mare cu cât se încearcă justificarea lor în numele unor pretinse valori europene sau în numele unei susțineri de către organizații europene”.
BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik. O adevărată nucleară vine de la magistrații români, mai precis de la cei din Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR).
Aceștia o acuză pe Maia Sandu și condamnă public ”gravele atentate la independenţa justiţiei, democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova”, care rezultă din acţiunile preşedintei Republicii Moldova, care a revocatul decretul de numire a preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, ”fără respectarea paşilor procedurali”.
Acțiunea magistraților din România este făcută ca semn de solidaritate cu Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova.
În comunicatul magistraților din România se precizează că ”într-un stat de drept, democratic, astfel cum este proclamat prin art. 1 alin. 3 din Constituția Republicii Moldova, având ca valori supreme și garantate demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, dreptatea, justiția trebuie să fie independentă de orice influență politică, directă sau indirectă”.
”Acțiunile Președintei Maia Sandu, din care reiese ca urmărește subordonarea politică a justiției din Republica Moldova, sunt de neacceptat”, arată Magistrații, subliniind că ”gravitatea acestor acțiuni este cu atât mai mare cu cât se încearcă justificarea lor în numele unor pretinse valori europene sau în numele unei susțineri de către organizații europene”.
Concret, magistrații arată că pe data 28 mai 2021, ”fără să i se fi propus de Consiliul Superior al Magistraturii, Președinta Maia Sandu a emis un decret prezidențial prin care, cu de la sine putere, a revocat decretul din 2 septembrie 2020, dispunând încetarea mandatului judecătorului Vladislav Clima, de președinte al Curții de Apel Chișinău, pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare a acestuia în respectiva funcție de conducere”.
”Nu există o mai gravă încălcare a independenței justiției, a separării puterilor în stat, componente ce țin de esența democrației, precum și de garantarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, decât aceea în care cariera judecătorilor și procurorilor este la bunul plac al oamenilor politici”, scriu magistrații, care consideră că acțiunea Maiei Sandu e ”un atac la valorile democratice pe care pretinde că le apără și promovează”.
În consecință, magistrații români îi solicită public Maiei Sandu ”să nu folosească justiția în bătăliile politice”, iar față de ”derapajul alarmant, față de inadmisibila încălcare a independentei justiției, subscrisele asociații, vom susține demersurile Asociației Judecătorilor din Republica Moldova în fata organismelor europene, a Asociației Europene a Judecătorilor, a Asociației MEDEL, a asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor din statele Uniunii Europene, în scopul corectei și completei informări a acestora”.
Iată, în continuare, comunicatul Asociațiilor, transmis de Agenția ”Știri pe surse”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0