Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Profesorul universitar Viorel Prisăcaru: Cât timp protejează de virus vaccinul anti-COVID

© Sputnik / OsmatescoViorel Prisacaru
Viorel Prisacaru - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2021
Abonare
Șeful catedrei epidemiologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Viorel Prisăcaru, care are o experiență de peste 50 de ani în domeniu, a vorbit despre eficiența vaccinului împotriva COVID-19 și perioada în care acesta te poate proteja de virus.
CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Docrorul habilitat, profesorul universitar Viorel Prisăcaru susține că la această etapă este dificil de stabilit care este perioada de protecție a vaccinului împotriva COVID-19. Acest lucru va deveni clar anul viitor, după ce se vor face monitorizări de către anumite comisii specializate. Totuși, șeful catedrei epidemiologie susține că cel puțin o jumătate de an putem fi siguri că nu ne vom îmbolnăvi, dacă nu s-a administrat vaccinul. 
„De ce contra gripei noi în fiecare an ne vaccinăm, dar aici noi deja nu vrem - noi vrem pe viață să fie. Dacă noi ne-am vaccina acum toți și am opri procesul epidemic, poate că ne-am debarasa complet de viruși și nu ar mai trebui vaccinare. Așa cum a fost cu variola. Ne vaccinăm acum împotriva variolei? Nu. Dar toți ne-am vaccinat cândva. Azi nu se vaccinează nimeni în lume. De ce? Pentru că nu este. A dispărut cu ajutorul vaccinului”, a spus Viorel Prisăcaru în studioul Radio Sputnik Moldova.
Profesorul universitar a explicat de asemenea după cât timp se poate vaccina o persoană care a fost deja infectată cu virusul COVID-19.
„Și după ce ai trecut prin infecție se formează imunitatea, și după vaccinare tot se formează imunitate. Alta e întrebarea - să te vaccinezi sau nu după ce ai trecut prin infecție. Mergi și verifici anticorpii și poți să nu te vaccinezi, dacă ai nivelul cuvenit. Dar dacă vreau să mă vaccinez - pot să mă vaccinez. De ce? Pentru că la mine s-a format matricea în organism de producere a anticorpilor. Și atunci când introduci pe urmă vaccinul se formează anticorpi și mai puternici. Adică eu mă protejez și mai bine. Dar este aici un lucru - în timpul bolii nu ai dreptul să te vaccinezi. Dacă te-ai îmbolnăvit, atunci numai peste două luni de zile poți să te vaccinezi. Dar dacă ai primit plasmă - nu mai puțin de trei luni trebuie să treacă”, a atras atenția șeful catedrei epidemiologie de la USMF.
Precizăm că până acum în țara noastră s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 688 de mii de persoane.  
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0