Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SUA confirmă oficial riscuri ale vaccinării cu Pfizer și Moderna

© REUTERS / Dado RuvicPfizer-BioNTech și Moderna
Pfizer-BioNTech și Moderna - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2021
Abonare
O știre uluitoare: FDA, Administraţia pentru medicamente şi alimente a SUA, confirmă riscuri ale vaccinării și a impus revizuiri ale fişelor informative pentru vaccinurile anti-COVID-19 produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech
BUCUREȘTI, 27 iun – Sputnik. Într-un comunicat publicat pe site-ul Administraţiei pentru medicamente şi alimente a SUA se fac ”revizuiri ale fişelor informative pentru vaccinurile anti-COVID-19 produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech cu privire la riscurile de miocardită şi pericardită în urma vaccinării”, transmite AGERPRES.
Sursa citată arată că pentru fiecare vaccin fişele informative pentru furnizorii de servicii medicale care administrează vaccinuri ”au fost revizuite pentru a include un avertisment că rapoartele de reacţii adverse sugerează riscuri crescute.
Aceste riscuri se referă la miocardită (inflamaţie a muşchiului cardiac) şi pericardită (inflamaţie a ţesutului care înconjoară inima), ”în special după a doua doză şi cu apariţia simptomelor la câteva zile după vaccinare”, precizează FDA.
Логотип Pfizer отражен в капле на игле шприца - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
Vaccinul Pfizer poate provoca o afecțiune rară a sângelui - studiu
Astfel, de acum, în fişele informative destinate vaccinaților şi îngrijitorilor se va menţiona că beneficiarii de vaccinuri ”trebuie să solicite imediat asistenţă medicală dacă au dureri în piept, dificultăţi de respiraţie sau senzaţii de bătăi rapide, bruşte sau puternice ale inimii după vaccinare”.
AGERPRES menționează că ”actualizarea” vine în urma unei „revizuiri extinse a informaţiilor şi a discuţiilor purtate de Comitetul consultativ privind practicile de imunizare al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC)”, reunit miercuri.
Din datele raportate în programul U.S. Vaccine Adverse Event Reporting System rezultă că nu vorbim totuși de o frecvență ridicată a acestor incidente. Astfel, până la data de 11 iunie, au fost ”mai mult de 1.200 de cazuri de miocardită sau pericardită au fost), din aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin mRNA administrate”.
Se menționează că asemenea cazuri sunt mai numeroase la bărbaţi - şi în săptămâna de după rapel.
Agerpres mai menționează că autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii din mai multe ţări ”au investigat cazuri de miocardită şi pericardită, mai frecvent întâlnite la bărbaţi tineri, după o injecţie cu Pfizer sau Moderna, vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARNm” – iar conform presei internaționale, Pfizer şi Moderna ”nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0