Cârnaț: Eșecul la CEDO – cât de ”bolnav” este sistemul judiciar din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausТеодор Кырнац
Теодор Кырнац - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a povestit cine plătește pentru greșelile judecătorilor și dacă CEDO ne protejează drepturile.
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Pe parcursul ultimilor zeci de ani, Republica Moldova tot mai des pierde dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Despre acest lucru a vorbit profesorul, avocatul și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț în studioul Radio Sputnik Moldova.
Здание Европейского суда по правам человека - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2020
Societate
Injustiția care sărăcește bugetul de stat: Pentru ce păcate Moldova pierde dosare la CEDO
Este un subiect foarte dureros pentru țara noastră, consideră expertul, întru cât unii judecători iau în mod deliberat decizii ilegale. Potrivit lui Teodor Cârnaț, așteptarea magistraților este că, în timp ce dosarele vor ajunge la CEDO, puterea din Republica Moldova se va schimba, iar atunci se va putea vorbi că decizia a fost luată în cadrul legii de atunci.
„Până în prezent, sistemul judiciar din Moldova nu cunoaște niciun caz de represalii împotriva unor astfel de judecători, cu excepția câtorva, care au solicitat restituirea în bugetul Republicii Moldova a sumelor pe care le-am plătit din buget în baza deciziilor CEDO", a spus expertul.
Cârnaț a povestit că atunci când era membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii care solicitau o funcție la Curtea de Apel sau Curtea Supremă de Justiție erau verificați la numărul de cazuri pierdute la CEDO. De regulă, astfel de cazuri erau fie de rezonanță, fie nesemnificative, în care orice judecător putea găsi o lacună în interpretarea legilor.
Totodată, Teodor Cârnaț a menționat că primele dosare câștigate la Curtea Europeană i-au convins pe cetățenii Republicii Moldova că instituția garantează obiectiv drepturile aprobate de Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Fii la curent cu toate ?tirile din Moldova ?i din lume! Aboneaza-te la canalul nostru din Telegram >>>
Prive?te Video ?i asculta Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0