Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experți: „Vizita ambasadorului SUA la CEC - imixtiune în alegerile parlamentare”

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan
Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Abonare
Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Fostul deputat și vicepremier Victor Stepaniuc a remarcat în emisie la Radio Sputnik Moldova că vizita ambasadorului SUA la CEC Dereck Hogan chiar de Ziua Suveranității ne demonstrează că suveranitatea extrem de fragilă în Republica Moldova. Și asta pentru că pe agenda discuțiilor a fost organizarea procesului de vot la alegerile din 11 iulie, în special deschiderea secțiilor de votare în diasporă.
Встреча президента Майи Санду с послом США в РМ Дереком Хоганом - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu Dereck Hogan: Ce au discutat
„Atunci când un stat se declară suveran și independent, trebuie să respecte suveranitatea, să ceară de la alții respectarea ei. (...) Acum suntem membri ai diferitor organizații internaționale, ONU, OSCE și altor, dar, pe de altă parte, țara noastră săracă din punct de vedere social-economic și al divizării forțelor politice pe principii geopolitice le permite partenerilor externi să se implice cu tupeu. Asta își permite să facă ambasadorul SUA, precum și alții - uneori ambasadorul României și cel al Uniunii Europene. Asta vorbește despre faptul că noi suntem o țară slăbită, că acele idei progresiste care au fost incluse în Declarația de Suveranitate au rămas doar pe hârtie”, a spus Victor Stepaniuc.
El a vorbit și despre scopul ascuns al vizitei ambasadorului Hogan la CEC în prag de alegeri 
„Dacă ambasadorul SUA își permite acest lucru, evident că are interese. America are interese în toată lumea. Este foarte important ca echipa noastră politică - președintele țării, prim-ministrul, președintele Parlamentului - să aibă un cuvânt de spus în această situație, să-și exprime atitudinea, mai ales dacă este vorba despre o implicare crasă”, a declarat Victor Stepaniuc pentru Sputnik Moldova

„Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire”

La rândul său, și analistul politic Corneliu Ciurea vorbește despre interese voalate și exercitarea influenței Occidentului asupra instituțiilor din Republica Moldova. 
Глава ЦИК Молдовы встретился с послом США - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Republica Moldova
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul
„Aș vrea să cred că a fost o simplă discuție la o ceașcă de cafea, dar realitățile Republicii Moldova din ultimul timp, subordonarea politicului, în special a partidelor de dreapta, în fața intereselor occidentale, este prea izbitoare și, din această cauză, cred că a existat un interes specific al ambasadorilor occidentali în a-i convinge pe reprezentanții CEC-ului să cedeze în fața presiunilor care vin din afară și din interior”, a remarcat expertul.
Ciurea consideră totuși că CEC nu va ceda în fața presiunilor. 
„CEC este singura instituție care nu s-a frânt. Vedem că sistemul judecătoresc mult prea ușor cedează. CEC-ul în prezent este singura instituție care rezistă în fața acestor presiuni. Totuși, lucrurile se complică în Republica Moldova și vedem că democrația poate deveni un sistem politic de creație proprie care să reziste în fața unor presiuni care vin din ceea ce se crede a fi „patria democrației”
Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire și pe care astăzi CEC-ul o reprezintă deocamdată cu brio în Republica Moldova, dar există riscul ca CEC-ul să se frângă”, a menționat Ciurea. 

„Ceea ce a făcut Hogan este o încălcare”

Și comentatorul politic Ian Lisnevschi este de părere că întrevederea ambasadorului american la Chișinău cu câțiva membri ai Comisie Electorale Centrale are anumite conotații ascunse.
”Faptul că cineva din interior și din exterior încearcă să preseze situația și membrii CEC este un lucru negativ. Este o implicare din exterior care dă motive de discuții și presupuneri despre o eventuală implicare a factorului extern. Domnul Hogan trebuie să își amintească că are un statut de observator al alegerilor din 11 iulie. Ceea ce a făcut astăzi este mai degrabă o încălcare”, susține Ian Lisnevschi.
Totodată, expertul adaugă că astfel de discuții nu trebuie să fie purtate în campaniile electorale.
„Deja sunt încălcări grave ce ține de principiile democratice. Ambasadorii, nu contează, din ce țară, nu ar trebui să se implice într-o astfel de manieră”, a menționat Ian Lisnevschi. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0