Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copia Declarației Suveranității Republicii Moldova, expusă public

© Sputnik / Mihai CarausDeclaratia Suveranitatii
Declaratia Suveranitatii - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Abonare
O copie a Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova a fost expusă în muzeu Parlamentului de la Chișinău.
CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. O copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de  Declarația de Independență a țării noastre, au fost expuse public în muzeul Parlamentului de la Chișinău. Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie.
© Sputnik / Mihai CarausDeclaratia Suveranitatii
Declaratia Suveranitatii - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Declaratia Suveranitatii
În textul Declarației se menționează că „suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”. 
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului
Documentul stipula, în mod clar, supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.  
Declarația de Suveranitate a fost adoptată în 1990, pe 23 iunie, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a. Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.
La 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, ce poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0