Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, la 80 de ani de la invazia nazistă asupra URSS: Să fim deschiși în ciuda trecutului

© Sputnik / Alexey Nikolskiy / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Abonare
Vladimir Putin a publicat un articol în săptămânalul german Die Zeit cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la invazia nazistă asupra URSS.
BRUXELLES, 22 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele rus Vladimir Putin transmite într-un editorial pentru Die Zeit, redat de RT, că la 22 iunie 1941, exact acum 80 de ani, după ce au cucerit practic întreaga Europă, naziștii au atacat URSS. Putin amintește că, pentru poporul sovietic, atunci a început Marele Război pentru Apărarea Patriei - cel mai sângeros din istoria țării, în care zeci de milioane de oameni și-au pierdut viața, iar potențialul economic al țării și bunurile sale culturale au fost grav deteriorate.
Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Rusia
Putin: Sistemul european de securitate a degradat
”Suntem mândri de curajul și statornicia atât a eroilor Armatei Roșii, cât și a lucrătorilor de pe frontul de acasă, care nu numai că au apărat independența și demnitatea patriei noastre, dar au salvat și Europa și lumea de înrobire. În ciuda încercărilor care se fac astăzi de a rescrie paginile trecutului, adevărul este că soldații sovietici au venit în Germania nu pentru a se răzbuna pe germani, ci cu o nobilă și măreață misiune de eliberare. Păstrăm cu sfințenie amintirea eroilor care au luptat împotriva nazismului. Ne amintim cu recunoștință de aliații noștri din coaliția anti-Hitler, de participanții la mișcarea de rezistență și de antifasciștii germani care ne-au adus mai aproape de victoria comună”, a transmis Putin.
Președintele Federației Ruse a adăugat observația că, după ce au trăit ororile războiului mondial, popoarele europene au fost totuși capabile să-și depășească înstrăinarea și să restabilească încrederea și respectul reciproc și au stabilit o direcție a integrării pentru a pune capăt tragediilor europene din prima jumătate a secolului trecut.
”Și aș dori să subliniez că reconcilierea istorică a poporului nostru cu germanii care trăiesc atât în ​​estul, cât și în vestul Germaniei moderne unite au jucat un rol imens în formarea unei astfel de Europe”, a atras el atenția publicului.
El a reamintit că antreprenorii germani au devenit „pionierii” cooperării cu URSS în anii postbelici, pentru că în 1970 URSS și Republica Federală Germană au încheiat un „acord al secolului” cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale pe termen lung a Europei, care a pus bazele unei interdependențe constructive și care a inițiat multe alte proiecte viitoare mari, inclusiv construcția gazoductului Nord Stream.
”Speram că sfârșitul Războiului Rece va fi o victorie comună pentru Europa. Se părea că este nevoie de doar un pic mai mult efort pentru ca visul lui Charles de Gaulle la un singur continent - nu doar geografic „de la Atlantic la Ural”, ci și cultural și civilizațional „de la Lisabona la Vladivostok”, să devină o realitate”, a adăugat președintele rus.
El arată că pe baza acestei logici a construirii unei mari Europe, unite de valori și interese comune, Rusia a căutat să-și dezvolte relațiile cu alte state europene și că atât Rusia, cât și UE au făcut multe în această direcție.
Президент РФ В. Путин провёл заседание Российского организационного комитета Победа - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Rusia
Putin a promis că va face totul pentru a păstra și întări Rusia
Dar, observă Putin, a predominat o altă abordare, bazată pe expansiunea Alianței Nord-Atlantice, o relicvă a Războiului Rece și care, la urma urmei, a fost creată special pentru confruntarea din acea perioadă.
De aici președintele rus arată clar că mișcarea NATO spre est, care a început de fapt când conducerea sovietică a fost convinsă să accepte aderarea reunită a Germaniei la NATO, este cea care s-a transformat în principalul motiv al creșterii rapide a neîncrederii reciproce în Europa. Putin amintește și de promisiunile verbale făcute la acea vreme, precum „acest lucru nu este îndreptat împotriva ta” sau „granițele blocului nu se vor apropia de tine”, care au fost uitate rapid și atrage atenția că atunci s-a stabilit un precedent.
După care, din 1999, au urmat încă cinci „valuri” de expansiune NATO, mai spune președintele rus. Paisprezece țări noi, inclusiv unele foste republici ale Uniunii Sovietice, s-au alăturat organizației, dărâmând efectiv speranțele unui continent fără linii de demarcație.
De fapt, un avertisment asupra acestei situații a fost lansat la mijlocul anilor '80 de Egon Bahr, unul dintre liderii Partidului Social Democrat din Germania, care a propus o restructurare radicală a întregului sistem european de securitate după reunificarea Germaniei, implicând atât URSS, cât și Statele Unite, doar că nimeni din URSS, SUA sau Europa nu a fost dispus să-l asculte la acea vreme, a mai transmis Putin.
Acesta a subliniat și faptul că multe țări au fost supuse unei alegeri artificiale de a fi sau cu Occidentul colectiv, sau cu Rusia, alegere care, de fapt, a fost un ultimatum.
”Tragedia ucraineană din 2014 este un exemplu al consecințelor la care a dus această politică agresivă. UE a susținut în mod activ lovitura armată de stat neconstituțională din Ucraina. Aici a început totul. De ce a fost necesar să facĂ asta? Președintele în exercițiu, Viktor Ianukovici, acceptase deja toate cererile opoziției. De ce SUA au organizat lovitura de stat, iar țările din vestul Europei, slabe de inimă, au susținut-o, provocând o divizare în Ucraina și retragerea Crimeii?”, se întreabă Putin.
Президент США Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2021
Politică
Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială
Ca urmare, continuă el, întregul sistem de securitate europeană s-a degradat semnificativ, tensiunile cresc și riscurile unei noi curse de înarmare devin reale. În plus, mai spune el, se pierd oportunitățile uriașe pe care le oferea cooperarea, cu atât mai importante acum, când provocările sunt comune, cum ar fi pandemia și consecințele sale sociale și economice.
Concluziile care pot fi trase de aici, potrivit lui Putin, este că prosperitatea și securitatea continentului comun sunt posibile numai prin eforturile reunite ale tuturor țărilor, inclusiv ale Rusiei, ”pentru că Rusia este cea mai mare țară din Europa și suntem conștienți de legătura noastră culturală și istorică inseparabilă cu restul continentului”.
”Suntem deschiși la interacțiuni oneste și constructive. Acest lucru este confirmat de ideea noastră de a crea un spațiu comun de cooperare și securitate de la Atlantic la Oceanul Pacific, care ar cuprinde diverse formate de integrare și care să includă și Uniunea Europeană, și Uniunea Economică Eurasiatică”, mai arată Putin în analiza sa.
El a reiterat faptul că Rusia se pronunță în favoarea restabilirii unui parteneriat cuprinzător cu restul Europei, existând multe subiecte de interes reciproc, cum ar fi securitatea și stabilitatea strategică, asistența medicală și educația, digitalizarea, energia, cultura, știința și tehnologia și rezolvarea problemelor climatice și de mediu.
Putin își încheie editorialul reamintind cititorilor că lumea este un loc dinamic, care se confruntă cu noi provocări și amenințări.
”Pur și simplu nu ne putem permite să purtăm povara neînțelegerilor din trecut, a sentimentelor dure, a conflictelor și a greșelilor. Este o povară care ne va împiedica să ne concentrăm asupra provocărilor de lângă noi. Suntem convinși că toți ar trebui să recunoaștem aceste greșeli și să le corectăm. Obiectivul nostru comun și incontestabil este de a asigura securitatea pe continent fără linii de demarcare, un spațiu comun pentru cooperare echitabilă și dezvoltare incluzivă, pentru prosperitatea Europei și a lumii în ansamblu”, a remarcat președintele Rusiei Vladimir Putin în mesajul său pentru europeni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0