Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Surpriză de proporții la alegerile din Franța pentru principalii actori politici

© AFP 2024 / LOIC VENANCEAlegeri în Franța
Alegeri în Franța - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Abonare
Sondajele au fost date peste cap – absenteismul record și-a spus cuvântul în primul tur al alegerilor regionale din Franța.
BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. În primul tur al alegerilor regionale, republicanii au devansat Adunarea Naţională, Rassemblement Naţional – RN), partidul Marinei Le Pen, cât și stânga și LREM, partidul lui Macron, anunță Sputnik France, conform mai multor estimări provizorii.
Partidul republicanilor iese pe primul loc în primul tur al alegerilor regionale de duminică, 20 iunie – și ar obține între 27,2 și 29,3%.
Adunarea Naţională ar avea între 19,1% și 19,3%, Partidul Socialist între 16,5 și 17,6%, și LREM în jur de 10 până la 11%.
”Aceste rezultate infirmă majoritatea sondajelor care au prezis o creștere puternică a RN, partidul Marine Le Pen, înregistrând cu nouă puncte mai puțin decât în ​​2015 și nu pare să fie în măsură să câștige nicăieri”, scrie sursa citată.
De asemenea, majoritatea prezidențială rămâne la un nivel scăzut și ”va trebui să lupte în majoritatea regiunilor pentru a conta în runda a doua”, iar Dreapta deține acum șapte regiuni ale Franței.
Aceste rezultate surpriză vin pe fondul unui absenteism uriaș – care la închiderea ultimelor birouri, la ora 20:00, ar fi între 66,1% și 68,6%, potrivit estimărilor institutelor de votare. Recordul anterior de 50,09% datează din 2010, notează Sputnik France.
Recordurile de absenteism sunt în Grand Est (70,8%) și Pays de la Loire (69,8%), urmate de Île-de-France (67,5%) și Hauts-de-France , Normandia și Centru-Val de Loira (67,0% toate trei). Cea mai mare prezență s-a înregistrat în Corsica (44,1%).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0