Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indicatoarele rutiere din Moldova: Cine le fură și care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausДорожный знак
Дорожный знак - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Abonare
Iubitorii de „bani ușori” prejudiciază companiile specializate în construcția drumurilor cu zeci de mii de euro, iar șoferii ajung să-și riște viața din cauza celor care demontează indicatoarele rutiere și le duc la fier vechi.
COMRAT, 21 iunie - Sputnik, Maxim Topal. În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești, pe lângă automobilele avariate în urma accidentelor, au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere.
Indicator rutier - Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2019
Societate
Important pentru locuitorii Capitalei: Noi indicatoare pe străzi - Foto
"Într-un an și jumătate, de pe șantierele noastre rutiere au fost furate 257 de indicatoare rutiere și elemente auxiliare de control al traficului. Inclusiv 49 de indicatoare reflectorizante verticale, 116 drapele metalice care împart benzile rutiere, 40 indicatoare rutiere, 6 baterii de semafoare temporare și chiar un semafor întreg", a spus antreprenorul.
© Photo : предоставил Адрианом БеженарьКража дорожных знаков
Кража дорожных знаков - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Кража дорожных знаков
În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere
Doar o singură pereche de semafoare mobile cu cronometru costă aproape 2,5 mii de euro. Având în vedere amploarea furturilor, valoarea daunelor aduse companiei, care este responsabilă nu numai de reparația drumurilor, ci și de siguranța deplasărilor în zonele aflate în construcții, se ridică la zeci de mii de euro.
,,Indicatoarele sunt furate noaptea, iar până dimineața, când deja se observă pierderea pe aceste drumuri, reușește să se deplaseze un număr mare de mașini. Nu toți șoferii cunosc că drumul respectiv se află în curs de reparații și astfel e posibil să nu se „încadreze” într-o curbă sau să se deplaseze pe o porțiune avariată a drumului, ceea ce ar putea provoca o tragedie", a spus antreprenorul.
Potrivit acestuia, indicatoarele rutiere au fost mereu ținta furturilor pentru o cei care adună fier pentru a-l duce la punctele de colectare. Îi ademenesc și semafoarele ale căror baterii sunt prețioase. 
© Photo : предоставил Адрианом БеженарьКража дорожных знаков
Кража дорожных знаков - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Кража дорожных знаков
Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării
"De cele mai multe ori, aceste persoane așteaptă noaptea pentru a scoate nestingherit bateriile din semafor sau încarcă în mașină tot semaforul și pleacă. Câștigul pe care îl au aceștia la predarea la punctele de colectare a fierului vechi este nesemnificativ în comparație cu costul real. Un indicator rutier cu o suprafață reflectantă bună, cu un suport metalic costă aproximativ o mie de lei", a adăugat Adrian Bejenaru.
Reprezentanții punctelor de colectare a fierului vechi din Găgăuzia intervievați de corespondentul redacției Sputnik refuză să vorbească deschis despre acest lucru, dar recunosc că, în munca lor, întâlnesc uneori țevi metalice care arată ca niște semne de circulație. Cei care le predau sunt plătiți în funcție de greutatea fierului - în medie 4,5 lei kilogramul.
© Photo : предоставил Адрианом БеженарьКража дорожных знаков
Кража дорожных знаков - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Кража дорожных знаков
Indicatoarele rutiere sunt furate și duse la fier vechi
Direcția Generală pentru Construcții din Găgăuzia consideră că locuitorii din așezările din apropiere sunt angajați în furturi. Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării.
"Drumul este construit pentru noi. Dar nu cred că oamenii din, să zicem, nordul Moldovei vin să ne fure. Toate acestea întârzie construcția și obligă antreprenorul să suporte costuri suplimentare", spune Ivan Kolioglo, șeful Direcției Construcții și Infrastructură din Găgăuzia.
Cu privire la cazurile de furt al semnelor rutiere, poliția este chemată la fața locului și este întocmit proces verbal. Cu toate acestea, din cauza absenței martorilor, soluționarea acestor cazuri este imposibilă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0