Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Căutați-vă de treabă: Reacția lui Ion Ceban după declarația Ministerului Educației - Video

© Photo : Facebook / Iv CebanSculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2021
Abonare
Primarul Capitalei a venit cu o replică dură în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, după ce acesta a criticat sculptura Veronicăi Micle din scuarul Mihai Eminescu și faptul că instalarea acesteia nu a fost coordonată cu ministerul.
CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Ion Ceban s-a arătat indignat de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind sculptura Veronicăi Micle, care a fost inaugurată joi în scuarul Mihai Eminescu. După ce MECC a menționat într-un comunicat de presă că instalarea sculpturii s-a făcut cu încălcarea normelor legale, primarul Capitalei a decis să vină și el cu o reacție pe pagina sa de Facebook.
Într-un live de-al său el a menționat că sculptura a fost instalată ca element urban ca și băncile, ghiveciurile cu flori, dar și alte obiecte din scuar, menite să înfrumusețeze zona și să creeze o atmosferă plăcută pentru cetățeni, a spun edilul-șef. 
„Ministerul Culturii de fapt ar trebui să se ocupe de protecția monumentelor de stat. Eu am multe obiecții la multe activități ale ministerului Culturii în acest sens, pentru că stau în paragină monumentele noastre de arhitectură, iar unele dintre ele au fost chiar distruse. De asta, dragi domni, ca și fraierii de la Ministerul Economiei care până astăzi nu au rezolvat problema asfaltului, cătați-vă de treabă vă rog și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, a spus Ion Ceban. 
TELEGRAMMMM "{$url}"
Precizăm că după ce joi, 17 iunie, în scuarul Mihai Eminescu din centrul Chișinăului a fost instalată o sculptură din bronz a Veronicăi Micle, a doua zi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un comunicat de presă în care menționează că acest lucru s-a făcut cu încălcarea normelor legale.
„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale, (...) fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului”, menționează Ministerul Educației.
Instituția a mai precizat că amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat tot nu a fost coordonată prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor, așa cum se cuvine conform legii. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0