Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Artiom Turov: Declarația Dumei de Stat – un semnal clar pentru autoritățile Moldovei

© Sputnik / Mihai CarausBender
Bender - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2021
Abonare
Parlamentarul rus a calificat încercările moldo-ucrainene de blocare a Transnistriei drept „absolut iresponsabile”.
CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI Artiom Turov a declarat într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, că „Rusia nu va rămâne indiferentă” la pașii actuali ai Kievului și Chișinăului.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaАртем Туров
Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Артем Туров
Artiom Turov
„În acțiunile față de Transnistria întreprinse acum de Chișinău cu, subliniez, participarea activă a Kievului, văd o încercare de soluționare a propriilor probleme politice din contul presiunilor asupra malului stâng al Nistrului”, a spus Turov.
El a menționat în mod deosebit că pe parcursul misiunii de menținere a păcii în Transnistria, care durează de aproape trei decenii, nu a fost tras niciun singur foc de armă. Iar noua tensionare a situației din regiune nu prevestește nimic bun.
"Aceasta este o misiune unică în lume de menținere a păcii, care s-a dovedit a fi 100% eficientă și a permis ambelor maluri ale Nistrului să se dezvolte, economic și politic", consideră deputatul.
Cu atât mai iresponsabile, în opinia lui Turov, sunt încercările autorităților Moldovei și Ucrainei de a aduce un element de tensiune în regiune. Mai ales dacă ținem cont că ambele țări sunt, de asemenea, membri ai misiunii mixte de menținere a păcii pe Nistru și, prin urmare, și-au asumat anumite obligații. Astăzi, cel puțin Ucraina, s-a autoeschivat de la îndeplinirea acestor obligații, a menționat deputatul.
Визит министра обороны РФ С. Шойгу в Молдавию - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2021
Politică
Transnistria spulberă iluziile NATO
În acțiunile politicienilor moldoveni, Turov nu a exclus prezența unor „scopuri politice de moment în condițiile campaniei electorale”.
”Consider că agravarea artificială a situației privind reglementarea transnistreană este iresponsabilă, în primul rând în raport cu propriii cetățenii. Locuitorii Moldovei așteaptă de la clasa politică a țării un interes sincer pentru soluționarea definitivă a conflictului, consecvență în desfășurarea dialogului cu malul stâng al Nistrului și nu manevre periculoase în favoarea conjuncturii politice actuale ", este convins Turov.
Este foarte probabil, din punctul lui de vedere, și prezența unei anumite presiuni asupra autorităților  Moldovei și Ucrainei din partea Occidentului colectiv, care își urmărește propriile beneficii geopolitice în actuala situație.
Evident, afirmă Turov, nici Rusia nu va rămâne indiferentă.
"Declarația Dumei de Stat, adoptată în unanimitate, este un semnal clar. Un semnal către autoritățile Moldovei, un semnal către partea ucraineană. Pe teritoriul Transnistriei locuiesc în număr mare conaționalii noștri, concetățenii noștri. Evident, situația va fi sub controlul constant al organului legislativ al Rusiei, inclusiv al deputaților aleși din partea Transnistriei, care reprezentă interesele locuitorilor acestei regiuni ", a declarat Turov.
Amintim că Duma de Stat a Rusiei a adoptat în unanimitate un proiect de declarație prin care condamnă planurile și acțiunile autorităților din Moldova și Ucraina în legătură cu Transnistria și îndeamnă Chișinăul și Kievul să respecte acordurile încheiate anterior. Documentul a fost propus de deputații fracțiunii Rusia Unită.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei
„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților Republicii Moldova și Ucrainei îndreptate spre subminarea formatului actual al operațiunii de menținere a păcii, condamnă utilizarea măsurilor restrictive și de blocare împotriva Transnistriei și declară necesară deblocarea cât mai curând posibilă a procesului de negocieri în vederea soluționării conflictului transnistrean la toate nivelurile", este indicat în document.
Declarația Dumei de Stat este o reacție la planurile Chișinăului și Kievului de a închide, din 1 septembrie, frontiera pentru mașinile înmatriculate în Transnistria, precum și de a prelua controlul asupra fluxurilor de mărfuri care trec prin cel mai mare punct de control transnistrean „Kuciurgan”. În declarația Camerei Inferioare se conține de asemenea solicitarea către Guvernul Rusiei de a acorda ajutor Transnistriei și cetățenilor ruși care locuiesc acolo.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0