Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vremea a făcut prăpăd în Găgăuzia: Vântul a smuls acoperișuri și a doborât copaci

© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧСУщерб от ливней в Гагаузии
Ущерб от ливней в Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Abonare
Ploile torențiale abundente cu furtuni care au lovit sudul Moldovei au afectat infrastructura localităților din Găgăuzia.
COMRAT, 16 iun - Sputnik, Maxim Topal. În urma furtunii puternice din seara precedentă, drumurile au fost spălate, acoperișurile au fost smulse, iar mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. 
În capitala autonomiei, drumurile de piatră au fost erodate, una dintre gospodării este inundată, a menționat primarul Serghei Anastasov.
"Ploile au distrus drumurile de-a lungul străzilor din Benderskaia și Kuibîșev. De îndată ce vremea s-a stabilizat, am început să întocmim liste cu străzile afectate. Nu există case inundate, așa cum a fost toamna trecută, datorită faptului că apa se scurge deja liber în râul Ialpug. Însă orașul are nevoie de un baraj de protecție - nu avem încă peste 3 milioane de lei pentru a finaliza lucrarea", a spus primarul orașului Comrat pentru Sputnik.
Informații despre drumuri spălate vin de la Vulcănești și Ceadir-Lunga. În capitala culturală a autonomiei, strada Karl Marx „s-a transformat într-un lac”. Acolo, în timpul circulației, din cauza nivelului ridicat al apei, o mașină a rămas blocată și a fost nevoie de intervenția serviciilor specializate.
TELEGRAMMMM "{$url}"
În Ceadîr-Lunga, un copac a căzut peste o casă particulară. Și în satul Etulia, vântul puternic a doborât un copac pe carosabil. Din fericire, în acel moment nu existau oameni sau mașini pe drum.
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Societate
Ploile au făcut ravagii în țară: Unde a lăsat cele mai mari prejudicii
„Am spălat pavajul de pe străzile Frunze și Maiakovski, drumurile vor trebui reconstruite cu un nivelator. Arborele căzut a fost ridicat de salvatori, a fost nevoie de ajutorul electricienilor", a spus primarul Sergei Kuijuklu.
Și în satul vecin Cişmichioi, vântul a distrus parțial acoperișul a patru gospodării. Secretarul Consiliului Anna Daradur nu exclude că vor fi în continuare primite anunțuri despre pagube.
"La cineva a fost parțial distrus acoperișul caselor, la cineva - acoperișul anexelor. Nu anunțăm amploarea pagubelor, astăzi se va întruni Comisia pentru situații de urgență, care va determina prejudiciile", a spus Anna Daradur.
Utilizatorii rețelelor de socializare comentează ironic puhoaiele de apă de pe străzi, numindu-le „râuri adânci” sau „cascada Niagara”.
 Дождь - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Societate
Cod galben de ploi puternice, grindină și vijelie! Când intră în vigoare avertizarea meteo
Numai în Comrat, daunele cauzate de vreme rea, conform estimărilor preliminare, au depășit 300 de mii de lei. Nu există încă o sumă exactă pentru regiune în ansamblu.
"Acum calculăm daunele. Practic, drumurile sunt spălate - aceasta este cea mai mare problemă a noastră. Este necesar să construim drumuri pe suprafață dură și să ne asigurăm că au canalizare, deși acest lucru dublează costul lucrărilor", a declarat pentru Sputnik Ivan Kolioglo, șeful Departamentului Principal pentru Construcții și Infrastructură din Găgăuzia și șeful comisiei regionale pentru situații de urgență.
Fermierii locali nu au fost încă grav afectați. Câmpurile din satul Karbalia sunt parțial inundate. Pe unele câmpuri, cerealele din primul grup au fost distruse, iar pepenii nu se coc la timp. Datorită precipitațiilor abundente, recolta de cireșe a fost parțial deteriorată și campania de recoltare este tergiversată în general.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova prezice că vremea caldă, dar ploioasă, se va menține până la sfârșitul acestei săptămâni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0