Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trump: „Au jefuit Statele Unite” - critici dure la adresa lui Macron și liderilor europeni

© AFP 2024 / Ludovic MarinПрезидент США Дональд Трамп ведет в шутку за руку президента Франции Эммануэля Макрона в Белом доме, 2018 год
Президент США Дональд Трамп ведет в шутку за руку президента Франции Эммануэля Макрона в Белом доме, 2018 год - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Abonare
Donald Trump nu a apreciat laudele lui Emmanuel Macron la adresa succesorului său la Casa Albă. Fostul președinte american i-a criticat pe liderii europeni, spunând că au „jefuit” Statele Unite, cu aprobarea lui Joe Biden.
BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik, Doina Crainic. Întâlnirea cordială dintre Joe Biden și Emmanuel Macron la summitul G7 nu l-a lăsat indiferent pe fostul preşedinte Donald Trump. În timpul unei conferințe de presă comune, Macron s-a declarat încântat „că președintele american face parte din club și este pregătit să coopereze”.
Într-o declarație, Trump nu s-a ferit de cuvinte la adresa liderului francez și omologilor săi europeni, pe care i-a acuzat că a profitat în mod nedrept de Statele Unite.
„El și mulți alți lideri dinaintea sa, în Franța și în Europa, au jefuit Statele Unite ca niciodată. Am fost tratați foarte nedrept cu acorduri comerciale oribile și am plătit o mare parte din apărarea lor”, a scris Donald Trump într-un comunicat de presă.
​El a făcut aluzie la bugetul NATO, un subiect de dispută cu europenii în timpul mandatului său. În 2018, într-o postare controversată pe Twitter, fostul președinte a susținut că Washingtonul a contribuit cu 90% la finanțarea organizației. De asemenea, Trump se plânsese de mai multe ori că statele membre nu își îndeplinesc obiectivul de 2% din PIB alocat NATO. Europa și Canada au convenit asupra unei măriri de 100 de miliarde de dolari în 2020.

„În locul lor, și eu l-aş iubi pe Biden”

Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că nu a reacţionat la aviditatea Vechiului Continent. Citând declaraţia laudativă a lui Emmanuel Macron, fostul preşedinte a spus că înţelege simpatia pentru Biden, întrucât politica acestuia, potrivit lui Trump, servește intereselor franceze și europene.
Dezbateri Donald Trump și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2021
Politică
Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump
„Ei [europenii, n. red.] au profitat de Statele Unite, prin urmare îl iubesc pe Biden, deoarece vor putea să îşi reia vechile lor metode și să ne jefuiască țara. Dacă aș fi liderul unuia dintre aceste state, l-aş iubi pe Biden mult mai mult decât pe [fostul] președinte Trump”, a declarat Donald Trump, citat de Sputnik France.
Fostul lider a prezis că țările europene „vor deveni foarte bogate în detrimentul Statelor Unite”, amintind că a pledat întotdeauna pentru ca interesele americanilor să fie pe primul loc. Celebrul său slogan „America First” a avut multă greutate la alegerile din 2017.
La cinci luni de la preluarea mandatului, Joe Biden și-a început primele călătorii internaționale la începutul lunii iunie. Președintele american a vizitat în special Regatul Unit pentru a-l întâlni pe Boris Johnson și pentru a participa la primul său summit G7. Pe 16 iunie, preşedintele SUA va merge şi la Geneva pentru un summit cu Vladimir Putin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0