Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: În Moldova vor continua să crească prețurile la carburanți - care este motivul

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaЗаправка автомобиля
Заправка автомобиля - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova de ce în clipa de față nu există premise pentru scăderea prețului la carburanți, chiar dacă ANRE a aprobat ieri o nouă metodologie de calcul.
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov susține că prețurile la produsele petroliere vor fi dictate în primul rând de tendințele de pe piața internațională, unde se atestă acum o creștere.  
„Pe piața internațională acum este un raliu de creștere. Se conturează clar o nouă umflare a unei bule pe piețele internaționale. (...) Raliul de prețuri pe piața internațională va continua, cu opriri și pauze, dar va continua atâta timp cât nu se vor sparge bulele. Eu nu văd deocamdată motive pentru are prețul produselor petroliere să scadă, eu văd numai motive de creștere. Nu suntem pe poziția, noi, Republica Moldova, să dictăm prețurile mondiale la petrol”, a remarcat Victor Parlicov. 
Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Societate
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 
Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.
Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0