Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se întâmplă dacă persoana întârzie să-și facă rapelul: Ce spun autoritățile

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Abonare
Autoritățile recunosc că nu toate persoanele vaccinate cu prima doză merg să-și administreze și doza a doua, iar motivele sunt diverse, susțin specialiștii. Totuși, oamenii pot să meargă la rapel și mai târziu. 
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. În cadrul conferinței săptămânale de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, specialiștii au explicat ce se întâmplă dacă persoana vaccinată cu prima doză nu merge la rapel.
Certificat de vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Societate
Ministerul Sănătății: Când vor primi moldovenii certificatul european de vaccinare
Astfel, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare Ninel Revenco a precizat că se observă că o parte din cei imunizați cu prima doză nu vin să-și administreze și doza doi. Astfel, Revenco a menționat că prima doză nu asigură protecție de noul virus și a îndemnat oamenii să se vaccineze până la capăt pentru a putea fi în siguranță. Totodată, specialistul a declarat în cadrul conferinței că rapelul poate fi administrat și mai târziu de termenul stabilit. 
„Un tip de vaccin permite primirea dozei doi la un interval destul de mare, până la 12 săptămâni și în așa mod și la celelalte tipuri de vaccinuri se permite extinderea termenului de primire a dozei doi mai mult de termenul indicat în prospect. (...) Astfel, până la 12 săptămâni în cazul oricărui vaccin se admite intervalul, conform datelor OMS”, a menționat președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.
Revenco a menționat că persoana care nu vrea să-și administreze cea de-a doua doză a serului rămâne în registrul de vaccinare, dar certificatul său nu este recunoscut nicăieri pe motiv că imunizarea nu este completă, adică nu s-a administrat și doza doi. 
„Nu trebuie să-și administreze din nou prima doză, dacă persoana s-a răzgândit și vrea să vină din nou la imunizare, dar deja a depășit cele 12 săptămâni permise. Persoana doar va trebui să se informeze între timp despre alte informații privind schimbarea dozelor de vaccin. Sunt deja studii care analizează dacă persoana poate primi a doua doză din alt tip de vaccin”, a precizat Ninel Revenco.
Vaccinare în București la Obor: Acțiunea „mici pentru vaccin” - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Societate
FOTO - Vaccinare răsplătită cu mici și muștar: Iată unde se întâmplă
Epidemiologul din cadrul ANSP Alexei Ceban a menționat în cadrul conferinței de presă că în prezent, autoritățile de la noi negociază cu autoritățile altor state ca să recunoască certificate noastre de vaccinare, iar moldovenii imunizați să poată circula fără probleme în alte țări. 
„Cunoașteți că certificatul de vaccinare este în trei limbi și are acel QR cod. În prezent este posibilă traversarea frontierei cu aceste certificate, în majoritatea cazurilor ele sunt valide și pot trece acele persoane vaccinate, fără a sta în izolare”, a precizat epidemiologul din cadrul ANSP Alexei Ceban. 
Ceban a mai declarat că din totalul celor imunizați, adică din cei peste 538 de mii de moldoveni, peste 50 de mii au primit vaccinul peste hotarele țării. Specialistul susține că autoritățile deja dețin informații despre cei vaccinați în alte state. 
„Se duce o evidență a persoanelor care trec la frontieră cu certificatele de vaccinare, astfel că sistemul informațional al Poliției de Frontieră permite acest lucru și datele sunt comunicate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a menționat Ceban. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0