Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție unde mergeți la scăldat: Avertismentul autorităților

CC0 / Pixabay / stevepb / Бассейн
Бассейн - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2021
Abonare
Scăldatul în lacurile cu plajă din municipiul Chișinău, dar și din țară, nu este recomandat, informează specialiștii.
CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează cetățenii despre pericolul scpldatului în lacurile cu plajă din zonele de agrement. ANSP menționează că scăldatul în aceste locuri nu este recomandat. Potrivit responsabililor de la instituție, s-au efectuat probe care denotă o neconformitate semnificativă la cerinţele sanitaro-epidemiologice a calității apei și nisipului din aceste zone ale municipiului Chișinău, dar și din alte localități.
Фламинго неожиданно прилетели на зимнее озеро в Казахстане - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Video
Flamingo roz: Păsările s-au așezat în mod neașteptat pe un lac
„Menționăm că în Republica Moldova se atestă o număr mare de lacuri de însemnătate locală, care neoficial sunt utilizate ca zone de recreere aferente bazinelor acvatice, unde cetățenii își petrec timpul liber, adeseori fără a conștientiza pericolele la care se expun. Astfel, zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, sau în rezultatul contractării helmintiazelor și altor boli din solul, nisipul infestat de pe plaje, sau din apa poluată, cum ar fi boli diareice acute, sau boli ale pielii”, este precizat într-o informare pentru presă.
În scopul protecției sănătății populației în timpul sezonului estival, ANSP recomandă cetățenilor sa fie prudenți când aleg zona pentru odihnă. În context, specialiștii recomandă; 
  • frecventarea doar a locurilor special amenajate și autorizate în modul stabilit
  • respectarea recomandărilor de pe panourile informative
  • prioritizarea zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale - păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc
La fel, specialiștii recomandă utilizarea plajelor amenajarea cu dușuri, cabine pentru schimbul hainelor, iar nisipul să fie afânat cu regularitate. 
Река Днестр - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2021
Societate
Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort
Pe teritoriul zonei de recreere trebuie să fie organizate instalații de alimentare cu apă potabilă sau fiecare să ia cu sine sticluțe cu apă potabilă. Responsabilii din sănătate îndeamnă ca apa din lac să nu pătrundă în organism pentru a evita o posibilă infectare. 
Nu vizitați zonele de recreere în stare de ebrietate ori cu careva simptome de boală.
În perioada sezonului estival, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugate să respecte curăţenia şi normele de igienă şi recomandările indicate pe panourile informative plasate de către gestionarii zonelor de agrement. Totodată, populația este îndemnată să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0