Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greceanîi: Pentru Moldova este importantă consolidarea și aprofundarea cooperării cu Rusia

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2021
Abonare
Zinaida Greceanii și Igor Dodon au menționat importanța relațiilor moldo-ruse și și-au exprimat speranța privind consolidarea lor de mai departe.
CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a transmis mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Rusiei președintelui Adunării Federale a Rusiei, președintelui Consiliului Adunării Interparlamentare CSI Valentina Matvienko, și președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin. La fel, spicherul a transmis urări de sănătate și poporului rus.
În numele Parlamentului Republicii Moldova și al său personal, ea a exprimat cele mai sincere urări de sănătate, pace, fericire și prosperitate.
Zinaida Greceanîi menționează că Republica Moldova acordă o mare importanță consolidării și extinderii cooperării bilaterale cu Federația Rusă în sfera politică, economică și culturală. 
„Îmi exprim sincera recunoștință pentru munca fructuoasă menită să consolideze în continuare legăturile de prietenie și pentru dialogul deschis în problemele de actualitate ale relațiilor bilaterale. Sunt sigură că vom coopera cu succes în continuare pentru a consolida parteneriatul dintre țările noastre, inclusiv la nivel interparlamentar”, este menționat în mesajul președintelui Parlamentului.
A transmis felicitări primelor persoane ale Federației Ruse și poporului rus și cel de al cincilea președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon.
El i-a trimis felicitări președintelui rus Vladimir Putin, ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov, și tuturor diplomaților ruși acreditați în țara noastră. De asemenea, el a felicitat toți cetățenii Federației Ruse împreună cu conaționalii moldoveni cărora le este scumpă Rusia.
"Este greu de supraestimat importanța Rusiei pentru țara noastră. Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic. Ne leagă de Rusia  secole de istorie comună, lupta comună împotriva invadatorilor străini, credința comună și Biserică, numeroase legături economice, sociale, umanitare”, a  scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
El a menționat că poporul moldovenesc nu va uita niciodată faptele de vitejie ale soldaților ruși care și-au vărsat sânge pentru eliberarea  pămîntuluimoldovenesc și ajutorul pe care Rusia l-a oferit poporului nostru în cei mai grei ani postbelici.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2021
Politică
Maia Sandu l-a felicitat pe Vladimir Putin: Ce i-a transmis
Dodon i-a mulțumit totodată Rusiei șu pentru vaccinul ”Sputnik V”, livrat țării noastre fără plată, în calitate de ajutor umanitar.
De precizat că și președintele țării, Maia Sandu i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său rus, cu ocazia zilei Federației Ruse.
Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia. Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0