Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Ce a obținut Chișinăul după Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg

© Sputnik / Александр Гальперин / Accesați arhiva multimediaПМЭФ-2021. Работа форума. День третий
ПМЭФ-2021. Работа форума. День третий - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Primarul Chișinăului Ion Ceban a fost invitat astăzi la platforma de dialog din cadrul Centrului de presă Sputnik Moldova, unde a vorbit despre rezultatele Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie.
CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Ion Ceban a remarcat faptul că Primăria Chișinău a reușit să stabilească legături strânse cu unele orașe din Federația Rusă. Ediluș-șef susține că avem multe de învățat de la vecinii noștri la capitolul administrare urbană. 
„Sankt Petersburg este un oraș extraordinar din toate punctele de vedere. Are un model de dezvoltare foarte interesant și foarte avansat. Sunt lucruri extraordinare de exemplu la Kazan, care este un model de dezvoltare urbană foarte avansat - de la transporturi până la guvernare electronică, sisteme sociale”, a menționat primarul.
Ceban a vorbit și despre avantajele acordului de cooperare semnat cu orașul Obninsk din Rusia. 
„Acum discutam despre Obninsk și nu știu cine făcea glume că ce putem noi să luăm de acolo. Trebuie să înțelegem că e un oraș numărul unu pe partea de știință din Federația Rusă. Oamenii au ajuns la utilizarea inteligenței artificiale la examinarea comportamentului elevilor în școală. Cu toți algoritmii el observă trei zile, după care e conectat psihologul școlar. Au radiologie în agricultură foarte avansată, pentru că acolo este un centru în care oamenii foarte mult studiază resursele energetice, în special energia nucleară. „Rosatomul” își are sediul în zona aceea. Am zis că să vedem poate putem conecta studenții de la Universitatea Tehnică și Universitatea Agrară ca să meargă acolo la stagieri, la studii, la practică”, a mai spus edilul-șef. 
Anna Iurii - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Podcasturi
Detalii din culise: Cum s-a desfășurat Forumul Economic de la Sankt Petersburg
Amintim că orașul Chișinău a semnat acorduri de cooperare cu Sankt Petersburg și Obninsk în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie. 
„Este unul dintre cele mai importante evenimente globale. Am participat la câteva paneluri. Este o experiență inedită. (...) Trebuie să preluăm practicile bune. Vrem să pretindem că suntem o capitală europeană, dar avem foarte multe de învățat de la vecinii noștri, de la partenerii noștri, de la prietenii noștri”, a remarcat Ceban. 
Peste 13 mii de persoane din 140 de țări ale lumii au participat la cea de-a XXIV-a ediții a a Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. Pe parcursul desfășurării evenimentului au fost organizate peste 340 de sesiuni în diverse domenii și au fost semnate peste 800 de acorduri de colaborare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0