Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Roskomnadzor: Twitter încă nu a eliminat în jur de 500 de materiale interzise

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaЛоготип социальной сети Twitter на экране смартфона
Логотип социальной сети Twitter на экране смартфона - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Autoritatea rusă responsabilă de supravegherea comunicațiilor a anunțat bilanțul verificării încălcărilor comise de către platformele Facebook, Twitter și Google.
CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Twitter încă nu a eliminat aproximativ 500 de postări interzise, anunță pe site-ul său oficial Roskomnadzor (Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media), potrivit RIA Novosti.
“Din 2015, platforma nu a eliminat peste 600 de mii de materiale interzise. După aplicarea unor măsuri de încetinire a traficului rețelei de socializare, au mai rămas neeliminate 490 de materiale. Timpul mediu rezervat pentru realizarea cerințelor privind eliminarea materialelor interzise s-a redus de la 129, până la opt zile”, este menționat în comunicatul instituției.
În afară de aceasta, serviciul a identificat 11 cazuri de cenzurare a instituțiilor de presă rusești și a resurselor informaționale, printre care Russia Today, Sputnik, RIA Novosti, precum și un șir de conturi ale utilizatorilor ruși și proiecte (Liderii Rusiei, vaccinul Sputnik V și altele). Totodată, nu a fost localizată prelucrarea datelor cu caracter personal.
A 3D plastic representation of the Facebook logo is seen in this illustration in Zenica, Bosnia and Herzegovina - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
ʺAu încercat să-și ascundă identitateaʺ. Cine cenzurează Facebook-ul
“Au fost întocmite zece procese verbale privind contravenții administrative. În prezent, instanțele de judecată au examinat toate procesele verbale, suma totală a amenzilor pentru refuzul de a elimina informațiile interzise constituie 27,9 milioane de ruble. Pentru refuzul de a respecta legislația rusă cu privire la localizarea datelor – patru milioane de ruble”, este precizat în comunicat.
De asemenea, Serviciul a verificat Facebook/Instagram și Google/YouTube. În primul caz, în ultimii șase ani nu au fost eliminate 3,7 mii de materiale interzise (timpul mediu pentru îndeplinirea cerințelor a constituit 105 zile), în cel de-al doilea caz – peste 5,2 mii (82 de zile). Au fost identificare 26 și, respectiv, 29 de cazuri de cenzură, cerințele de localizare a datelor personale nu au fost îndeplinite.
Împotriva Facebook au fost întocmite și examinate 13 procese verbale, suma totală a amenzilor constituind 47 milioane de ruble. Împotriva Google au fost întocmite opt procese verbale, dintre acestea trei au fost examinate, companiei fiindu-i aplicate amenzi în valoare de șase milioane de ruble.
Potrivit legislației ruse, platformele online sunt obligate să restricționeze accesul utilizatorilor la conținutul interzis în decurs de o zi. În caz contrar, riscă o amendă de la trei la opt milioane de ruble. În cazul repetării încălcării, amenda este majorată până la o sumă echivalentă de la 1/10, până la 1/5 din cifra anuală de afaceri. De asemenea, este prevăzută încetinirea sau suspendarea totală a traficului.
Roskomnadzor a subliniat că măsurile menționate de influențare au la bază principiul suveranității informaționale și transparenței și în ansamblu “sunt mult mai tolerante decât reglementările similare din multe state străine, inclusiv SUA”.
“Astfel, actuala lege cu privire la înregistrarea agenților străini din SUA (Foreign Agents Registration Act, FARA) a fost adoptată în anul 1938 pe valul combaterii propagandei naziste, însă este în vigoare până în prezent. Aceasta se deosebește prin formulări vagi: spre exemplu, prin “politică” în FARA se menționează orice gen de activitate care ar putea influența o instituție americană sau un demnitar”,  a declarat Roskomnadzor.
Margarita Simonian la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Rusia
Video: Margarita Simonian, despre importanța asigurării securității informaționale
Potrivit serviciului rusesc, cerințele înaintate agenților străini în SUA sunt mult mai extinse decât în Rusia: pe lângă înregistrarea la Ministerul Justiției și depunerea rapoartelor financiare, organizațiile sunt obligate să-și marcheze materialele și să prezinte informații cu privire la toate aspectele activității sale, inclusiv descrierea detaliată a contactelor cu reprezentanții autorităților.
În același timp, pedepsele pentru încălcarea legii în SUA sunt mult mai dure – închisoare până la cinci ani și/sau o amendă până la 10 mii de dolari, interzicerea activității, iar în cazul cetățenilor străini – deportarea (în Rusia e vorba de amenzi).
Din anul 2016, FARA a fost invocată pentru exercitarea presiunilor asupra postului rusesc de televiziune Russia Today și agenției Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0