Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce persoană influentă ar putea fi demisă după cazul membrilor CSM

© Sputnik / Mihai CarausТеодор Кырнац
Теодор Кырнац - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț spune că recenta hotărâre a CCM prin care a fost întrerupt mandatul a patru membri ai CSM ar fi un semnal și pentru alți funcționari, inclusiv procurorul general. El afirmă că hotărârea CCM ar putea bloca activitatea CSM.
Ce persoană influentă ar putea fi demisă după cazul membrilor CSM
Teodor Cârnaț consideră că pentru prima data CCM și-a revigorat jurisprudența pentru că a pus mai presus principiul supremației Constituției în raport cu principiul inamovibilității pentru persoanele cu demnitate publică numite pe un mandat deplin. Cârnaț este de părere că recenta hotărâre a CCM, prin care a fost întrerupt mandatul a patru membri ai CSM, ar fi un semnal și pentru mandatul procurorului general.
„Este o hotărâre care va trezi multe controverse în societate. Potrivit acestei hotărâri, lucrurile sunt aduse la ab-inițio, iar asta înseamnă că viitorul Parlament va trebui să organizeze un nou concurs privind suplinirea funcțiilor vacante în componența CSM. Modul cum magistrații constituționali au interpretat această sesizare ne duce la gândul că, prin analogie, într-un asemenea mod ar putea să se procedeze și cu procurorul general”, a precizat Cârnaț.
El mai spune că până la expirarea mandatului actualului CSM, adică până în luna noiembrie, acest organ de autoadministrare judecătorească ar putea să se confrunte și cu problema cvorumului pentru a lua anumite decizii, inclusiv alegerea unui nou judecător la CCM.
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Societate
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
”Hotărârea CCM ar putea bloca activitatea CSM. Pentru a fi deliberativă, la ședința CSM trebuie să participe opt membri, iar limita cvorumului ar putea s-o asigure membrii din oficiu, ceea ce este problematic pentru că nu avem un președinte al Curții Supreme de Justiție, care este membru din oficiu, iar Ministerul Justiției nu poate participa la ședință deoarece Guvernul este în demisie, prin urmare CSM nu ar putea fi deliberativ”, a concluzionat Teodor Cârnaț.
Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului prin care au fost numiți patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. CCM a declarat neconstituționale prevederi din legea cu privire la CSM în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, inclusiv majorarea numărului de membri de la 12 la 15.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0