Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Perju cere bani de la Guvern pentru a compensa prejudiciile agricultorilor

Град - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Reionale și Mediului cere alocarea banilor din fondul de rezervă pentru agricultorii afectați de intemperiile din ultimele zile.
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, solicită Guvernului să aloce 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură cauzate de ploile torențiale și grindina din ultimele zile. Potrivit lui Perju, doar de la începutul lunii mai până în prezent au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural - vijelii, ploi torențiale cu grindină, furtuni de praf, care au dus la prejudicii destul de mari.
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Republica Moldova
Ploaie torențială și vânt năprasnic în Capitală - foto, video
Situațiile au fost înregistrate pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. Perju mai spune că au fost distruse drumuri, poduri, dar și suprafețe impunătoare de semănături și culturi agricole. Este vorba de o suprafață de aproximativ de trei mii de hectare. 
„Ministerul solicită Guvernului Republicii Moldova alocarea a 47 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale. În cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli, care nu și-au revenit încă din cauza secetei care a fost în vara anului 2020”, a declarat Ion Perju.
Potrivit ministrului interimar, paguba materială înregistrată într-o lună și jumătate constituite aproximativ 35 de milioane de lei, dintre care peste 30 de milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole.
Acesta mai spune că de la începutul lunii mai până în prezent au fost lansate 3 056 de rachete sau de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Ceea ce înseamnă că va fi necesară procurarea suplimentară de rachete.
Grindină - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Societate
Grindina a făcut prăpăd la Ungheni și Soroca: Iată ce pagube a lăsat în urmă
În zonele unde sunt instalate sisteme antigrindină nu au fost înregistrate prejudicii ale culturilor agricole. Perju susține că la finele anului trecut a solicitat să fie alocate 7 milioane de lei prin bugetul de stat pentru a instala încă 18 puncte de rachete. 
Vorbim în special de raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești, care ar fi acoperit în total încă 250 de mii de hectare și am fi ajuns la o suprafață de aproape două milioane de hectare protejate prin sisteme antigrindină.
Pentru a acoperi această suprafață avem nevoie de 7 milioane de lei, iar pentru procurarea a încă unui lot de rachete - aproximativ 12 milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0