Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Țărnă: Făcând aceste trei lucruri, Moldova poate deveni un exemplu pentru Europa

© Sputnik / Mihai CarausCristina Tarna
Cristina Tarna - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție a explicat de ce strategie are nevoie Moldova pentru a învinge corupția.
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Pentru a combate corupția, statul are nevoie de trei lucruri principale: în primul rând, de legi care stabilesc mecanisme sau creează anumite instrumente; în al doilea rând, de instituții care le folosesc și, în al treilea rând, de persoane competente care lucrează în aceste instituții.
Dacă va lipsi unul dintre aceste trei elemente, nimic nu va funcționa în Moldova. Opinia a fost exprimată în studioul Radio Sputnik Moldova de către fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă. 
„Imaginați-vă că Moldova are legi și instituții minunate cu oameni cărora le este frică să lupte împotriva corupției. Dar ce înseamnă să lupți împotriva corupției? Totul depinde de nivel. La nivel de bază, desigur, nimeni nu se teme. Când vine vorba de corupție la un nivel înalt, să zicem, în politică, oamenii încep să se teamă", a notat expertul.
Întrebarea aici nu se referă atât la abilități, cât la curaj, crede Țărnă. Dacă Moldovei îi lipsește a treia componentă, și anume factorul uman, atunci nimic nu va funcționa. Vor fi instituții bune și oameni buni, dar legați mână de mână de legile greșite - din nou, nimic nu ne va reuși. Nici nu este nevoie să vorbim despre lipsa instituțiilor.
Валентин Крылов - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Societate
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?
"Există instrumente bune în Moldova. Există, de asemenea, anumite probleme cu utilizarea lor. Cred că, cu alegerea corectă a personalului și cu o conducere puternică a instituțiilor anticorupție - și acestea sunt Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Procuratura Anticorupție - Moldova nu are probleme, „expertul este convins.
Țărnă consideră că ordinea în țară poate fi restabilită "în maximum cinci ani, dacă vor fi puși oameni potriviți și li se va da libertate de acțiune în cadrul legii".
În toate acestea influența politică este inevitabilă, a concluzionat fostul vicedirector al CNA. De aceea avem nevoie de garanții că o persoană nu va fi eliminată la prima încercare de a face cel puțin ceva. Stabilitatea și personalul potrivit în cinci ani pot face din Moldova cel mai bun exemplu de combatere a corupției din regiune.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0