Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cepraga, despre trei decenii de Independență a Moldovei: Sărăcie

© Sputnik / Б.Манушин / Accesați arhiva multimediaПевица Надежда Чепрага
Певица Надежда Чепрага - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Abonare
Tradițiile și obiceiurile moldovenești sunt promovate intens în Federația Rusă. Iar un rol important îl are interpreta Nadejda Ceptaga, stabilită de mai mulți ani la Moscova.
CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Deși plecată de ani buni în Federația Rusă, interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga nu poate sta departe de Republica Moldova, de cei rămași acasă, de grijile și nevoile lor. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, interpreta spune că pentru ea țara în care s-a născut e locul unde va reveni mereu cu drag și mult dor.
„Republica Moldova este pământul pe care m-am născut. Este copacul din care mă hrănesc până în ziua de astăzi. Moldova sunt eu, cu rădăcinile acasă. Dacă voi tăia rădăcinile, ce va mai rămâne din mine? Nimic”, a menționat artista emoționată.
Nadejda Cepraga a mai spus că se simte responsabilă pentru promovarea în continuare a tradițiilor și obiceiurilor autohtone pe meleagurile Federației Ruse.
Nadejda Cepraga - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Societate
Destăinuiri de la Moscova: Nadejda Cepraga despre muzică și dorul de casă
„Eu trebuie să înfloresc, să dau rod. Trebuie să cunosc oameni, iar ei să mă știe de moldoveancă. Toate obiceiurile din Moldova le aduc aici, în Moscova. De Mărțișor, neapărat confecționez peste o sută de mărțișoare și le dăruiesc. I-am învățat pe mulți cum să împletească și ei mărțișoare”, a mai spus interpreta.
La fel, cunoscuții Nadejdei Cepraga știu că de Duminica Mare trebuie să meargă la interpretă cu o crenguță de tei. Artista spune că este inadmisibil pentru ea să rămână departe de viața din Republica Moldova și este conectată la tot ce se întâmplă acasă, fie prin intermediul rețelelor online, fie prin cunoscuți, prieteni, rude.
„Sângele se face apă vreodată? Eu sunt informată despre tot ce este actual acasă. La 30 de ani de independență cred că ar trebui să punem accent pe prietenie. Moldova e ca o familie în care toți membri ei sunt săraci lipiți pământului, dar trăind în armonie devin bogați și gospodari. Ar fi bine să ne facem curat în gânduri și să fim, nu doar să ne numim prieteni unul altuia. Să ne ajutăm, nu să ne punem piedici. Cei care au mai multă putere să ajute pe cel mai slab. Doresc Moldovei și moldovenilor sănătate și putere. Să aibă cu ce hrăni oamenii copiii”, a mai spus artista.
Певица Анастасия Лазарюк выступила на концерте в честь юбилея ФК Милсами - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
Anastasia Lazariuc: Cine „fură” versul lui Grigore Vieru
Deși departe de casă, Cepraga spune că simte până în măduva oaselor sărăcia celor rămași acasă. A dat exemplu rudelor sale rămase în localitatea de baștină care muncesc din zori în noapte, dar munca nu le este răsplătită.
„Viața în Moldova s-a scumpit foarte mult. Pensia e două copeici, dar pentru serviciile comunale, de exemplu, rudele mele achită foarte mult. De unde să ia ei acești bani?”, și-a exprimat indignarea Nadejda Cepraga.
Chiar și așa, cu toate greutățile și sărăcia, artista spune că se mândrește că e moldoveancă și nu ar renunța niciodată la acest statut.
Eugen DOGA - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2019
Republica Moldova
Dorul care îl macină pe maestrul Eugen Doga
„Eu și în cosmos tot moldoveancă aș fi”, spune interpreta.
Întrebată de relațiile culturale între cele două state, Republica Moldova - țara natală și Federația Rusă - țara în care își câștigă pâinea, Nadejda Cepraga a menționat că acestea au suferit mari schimbări.
„Acele legături de creație, existente altădată, nu mai există. De la 16 ani am concertat peste tot în Rusia. Și toți știau că sunt moldoveancă. La fiecare concert, prima parte conținea cântece autohtone moldovenești", spune interpreta.
Despre artiștii de acasă, Cepraga spune că Moldova are nume cu care se poate mândri, nume notorii care trebuie incluse în Cartea de Aur a Republicii Moldova.
Interpreta de estradă a debutat încă pe când avea 14 ani. Atunci, fiind în clasa a șasea, s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj la studioul „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului.  
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0