Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Dezastru ecologic în Turcia - Marea Marmara este acoperită de ”mucilagiu marin”

Abonare
Marea Marmara, în apropiere de Istanbul, a fost acoperită de o substanță vâscoasă, iar nivelul de oxigen din apă a scăzut dramatic.
Ce se întâmplă - este un dezastru ecologic sau un fenomen natural obișnuit? La sfârșitul săptămânii trecute, o suprafață asemănătoare cu gelul a fost descoperită pe suprafața Mării Marmara, lângă Istanbul.
Spuma toxică pe râul Tiete din Sao Paulo - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Video
Spumă toxică pe râul Tiete din Sao Paulo
Astfel de fenomen este înregistrat tot mai des pe țărmurile mării, iar pentru prima dată apariția acestuia a fost documentată în 2007.
Ecologii spun că motivul apariției mucilagiului este răspândirea excesivă a fitoplanctonului și susțin că acesta va apărea din ce în ce mai des din cauza încălzirii globale.
Însă anul acesta experții sunt unanimi în opinia că amploarea acoperirii mării cu mucilagiul este mai mare ca niciodată: urme ale acesteia au fost găsite și în adâncurile apelor.
"Nu am mai văzut acest fenomen la o astfel de amploare", a declarat Baris Salihoglu, directorul Universității Tehnice a Orientului Mijlociu din Turcia (METU.
Nava de cercetare a Universității Bilim-2, cu 15 oameni de știință la bord, a început rapid cercetările, ale căror rezultate vor fi transmise Ministerului Turc al Mediului. Misiunea ar trebui să dureze aproximativ o săptămână.
În opinia lui Salihoglu, au contribuit semnificativ la formarea mucilagiului în mare și efluenții netratați de la întreprinderile industriale care ajung în mare din râuri. Nivelul sării, a menționat cercetătorul, trebuie redus în jumătate, atunci oxigenul din apa mării ar putea să se restabilească în timp de cinci - șase ani. Oamenii de știință au recomandat de asemenea ministerului să se ocupe de îmbunătățirea stațiilor de epurare din cinci sectoare ale Istanbulului unde marea este mai poluată.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
© AFP 2024 / Yasin AkgulMucilagiul marin, asemănător gelului, s-a răspândit pe suprafața Mării Marmara, precum și în adâncurile apelor.
Mucilagiul marin, asemănător gelului, s-a răspândit pe suprafața Mării Marmara, precum și în adâncurile apelor. - Sputnik Moldova
1/11
Mucilagiul marin, asemănător gelului, s-a răspândit pe suprafața Mării Marmara, precum și în adâncurile apelor.
© AFP 2024 / Yasin AkgulAnterior, fenomenul nu a avut asemenea proporții, spun savanții
Anterior, fenomenul nu a avut asemenea proporții, spun savanții - Sputnik Moldova
2/11
Anterior, fenomenul nu a avut asemenea proporții, spun savanții
© REUTERS / Umit BektasÎn prezent, acest fenomen este înregistrat tot mai des la malul mării, iar pentru prima dată apariția lui a fost documentată în 2007.
În prezent, acest fenomen este înregistrat tot mai des la malul mării, iar pentru prima dată apariția lui a fost documentată în 2007. - Sputnik Moldova
3/11
În prezent, acest fenomen este înregistrat tot mai des la malul mării, iar pentru prima dată apariția lui a fost documentată în 2007.
© AFP 2024 / Yasin AkgulMarea Marmara, în apropiere de Istanbul, a fost acoperită de o substanță vâscoasă, iar nivelul de oxigen din apă a scăzut dramatic.
Marea Marmara, în apropiere de Istanbul, a fost acoperită de o substanță vâscoasă, iar nivelul de oxigen din apă a scăzut dramatic. - Sputnik Moldova
4/11
Marea Marmara, în apropiere de Istanbul, a fost acoperită de o substanță vâscoasă, iar nivelul de oxigen din apă a scăzut dramatic.
© AFP 2024 / Yasin AkgulEcologii spun că motivul apariției mucilagiului este răspândirea excesivă a fitoplanctonului și susțin că acesta va apărea din ce în ce mai des din cauza încălzirii globale.
Ecologii spun că motivul apariției mucilagiului este răspândirea excesivă a fitoplanctonului și susțin că acesta va apărea din ce în ce mai des din cauza încălzirii globale. - Sputnik Moldova
5/11
Ecologii spun că motivul apariției mucilagiului este răspândirea excesivă a fitoplanctonului și susțin că acesta va apărea din ce în ce mai des din cauza încălzirii globale.
© REUTERS / Umit BektasAnul acesta experții sunt unanimi în opinia că amploarea acoperirii mării cu mucilagiul este mai mare ca niciodată.
Anul acesta experții sunt unanimi în opinia că amploarea acoperirii mării cu mucilagiul este mai mare ca niciodată. - Sputnik Moldova
6/11
Anul acesta experții sunt unanimi în opinia că amploarea acoperirii mării cu mucilagiul este mai mare ca niciodată.
© AFP 2024 / Yasin AkgulSavanții Universității Tehnice a Orientului Mijlociu din Turcia au început operativ cercetările.
Savanții Universității Tehnice a Orientului Mijlociu din Turcia au început operativ cercetările. - Sputnik Moldova
7/11
Savanții Universității Tehnice a Orientului Mijlociu din Turcia au început operativ cercetările.
© AFP 2024 / Yasin AkgulSpecialiștii au colectat mostre de apă de mare și mucilagiu din adâncurile mării, care vor fi transmise Ministerului Turc al Mediului.
Specialiștii au colectat mostre de apă de mare și mucilagiu din adâncurile mării, care vor fi transmise Ministerului Turc al Mediului. - Sputnik Moldova
8/11
Specialiștii au colectat mostre de apă de mare și mucilagiu din adâncurile mării, care vor fi transmise Ministerului Turc al Mediului.
© AFP 2024 / Yasin AkgulAu contribuit semnificativ la formarea mucilagiului în mare și efluenții netratați de la întreprinderile industriale care ajung în mare din râuri.
Au contribuit semnificativ la formarea mucilagiului în mare și efluenții netratați de la întreprinderile industriale care ajung în mare din râuri.  - Sputnik Moldova
9/11
Au contribuit semnificativ la formarea mucilagiului în mare și efluenții netratați de la întreprinderile industriale care ajung în mare din râuri.
© AFP 2024 / Yasin AkgulEste propusă îmbunătățirea stațiilor de epurare din cinci sectoare ale Istanbulului unde marea este mai poluată.
Este propusă îmbunătățirea stațiilor de epurare din cinci sectoare ale Istanbulului unde marea este mai poluată. - Sputnik Moldova
10/11
Este propusă îmbunătățirea stațiilor de epurare din cinci sectoare ale Istanbulului unde marea este mai poluată.
© AFP 2024 / Yasin AkgulЕсли уровень соли в стоках сократить вдвое, через пять-шесть лет уровень кислорода в морской воде восстановится, считают специалисты.
Если уровень соли в стоках сократить вдвое, через пять-шесть лет уровень кислорода в морской воде восстановится, считают специалисты. - Sputnik Moldova
11/11
Если уровень соли в стоках сократить вдвое, через пять-шесть лет уровень кислорода в морской воде восстановится, считают специалисты.
Fluxul de știri
0