Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sandu face din deget membrilor CEC - Ce li se poate întâmpla

© Photo : Facebook / Maia SanduMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia sandu a calificat decizia CEC de majorare a a numărului secțiilor de votare din afara țării ca fiind una formală și insuficientă.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. Decizia Comisiei Electorale Centrale de a majora numărul secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală și insuficientă. Precizarea a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
„Sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi. CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean. Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției”, scrie Maia Sandu.
Președintele spune că dacă situația când oamenii nu vor reuși să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot se va repeta, acesta va fi un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale, iar asta înseamnă că „membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor”. Maia Sandu este de părere că membrii CEC care admit astfel de situații trebuie să poarte răspundere în fața legii.
Amintim, Comisia Electorală Centrală a modificat hotărârea nr. 4966 din 5 iunie 2021 privind deschiderea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Astfel, astăzi CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate, cu șapte secții mai mult decât cum fost anunțat sâmbătă. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0