Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Ultimele știri și cele mai importante despre alegerile parlamentare anticipate din Moldova, desfășurate pe 11 iulie 2021

SIS trage un semnal de alarmă: Riscuri la adresa securității naționale

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
Serviciul de Informații și Securitate atenționează asupra unor riscuri de fraudare a alegerilor parlamentare la unele secții de votare.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și anume, organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender. 
Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una - în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două - în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.
"De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare", anunță SIS.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Societate
Sandu supărată pe CEC că a deschis puține secții de votare în diaspora
SIS reiterează că, spre regret, CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate, în materie de riscuri și amenințări din partea Tiraspolului, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național. 
Opinia Serviciului are la bază nu doar informațiile deținute la nivel instituțional, ci și incidentele înregistrare în anii precedenți. Spre exemplu, așa numita administrație secesionistă, în permanență, s-a opus deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, invocând dreptul exclusiv al „comisiei electorale centrale” de la Tiraspol de a organiza exerciții electorale.
Drept urmare, menționează SIS, a fost restricționată, frecvent chiar interzisă, intrarea în municipiul Bender a membrilor biroului electoral din Varnița, care se deplasau cu urna mobilă la penitenciarele nr. 8 și nr. 12. Uneori se permitea neoficial, după implicarea OSCE.
Instituția amintește de mai multe cazuri de blocare a accesului alegătorilor spre secțiile de votare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0