Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cazare, drum, bursă – Rusia oferă granturi pentru studenți străini

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaНачало учебного года в вузах
Начало учебного года в вузах - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Abonare
Proiectul de hotărâre a fost dat publicității de Ministerul Educației și Științei din Rusia pe portalul oficial al actelor juridice și se află la etapa dezbaterilor publice.
CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik, Maria Naumenko. Din 2022, 500 de studenți străini din statele fostei URSS vor putea beneficia anual de granturi care vor acoperi o bună parte a cheltuielilor lor. Este vorba de cetățenii care au fost incluși în cota guvernului rus pentru studii gratuite în instituțiile de învățământ superior din Rusia.

Ce cheltuieli acoperă grantul

  • Călătoria anuală din țară de origina la locul de studii în cazul susținerii cu succes a examenelor intermediare. Studentul va trebui doar să-și prezinte biletul la avion, tren sau transportul terestru și documentul care confirmă traversarea frontierei.
  • Achitarea poliției de asigurare medicală
  • Acoperirea cheltuielilor pentru traiul în căminul universității
  • Bursă lunară suplimentară (pe lângă cea universitară). Plata va corespunde nivelului minim de trai pe teritoriul subiectului federal unde studentul își face studiile. Spre exemplu, la Moscova aceasta constituie 18 029 ruble, Voronej – 9689 ruble, Novosibirsk – 12 785 ruble.
Toate plățile vor depinde de rezultatele obținute de studentul străin. În cazul unor note negative la o disciplină sau la mai multe, studentul riscă să piardă anumite plăți.

Cine va beneficia de grant

Granturile vor fi acordate cetățenilor din statele CSI, Țările Baltice, Georgia, Abhazia și Oseția de Sud. Mijloacele bugetare vor fi alocate pentru licență, specializare și masterat.
Pretendentul trebuie să fie învingător sau premiant la olimpiadele pentru elevi și masteranzi (aprobați de instituțiile de profil din Rusia).
Un alt criteriu este cunoașterea la un nivel suficient a limbii ruse, pentru a începe imediat studiile, fără cursuri suplimentare.
Cota integrală a guvernului Rusiei pentru studiile în universităților rusești în acest an constituie 18 mii de persoane. În anul 2022 aceasta va fi extinsă până la 23 de mii, iar din 2023 va cuprinde 30 de mii de candidați.
Ideea instituirii unui sistem de granturi pentru studenții străini a fost propus anterior de conducătorul Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0