Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce ”aurul” moldovenesc nu este profitabil

© Photo : Facebook / Gradina Botanica InstitutЦветущее дерево
Цветущее дерево - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Abonare
Președintele Asociației Apicultorilor a vorbit despre modul în care specialiștii din Moldova, după ce au pierdut 40% din albine în urma secetei de anul trecut, s-au confruntat cu condiții de piață necompetitive.
CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Principalul obstacol cu ​​care se confruntă astăzi apicultorii moldoveni este imposibilitatea de a furniza pe piață volumele necesare de miere. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim.
"Întreprinderile comerciale care dispun de o rețea dezvoltată de magazine le cer apicultorilor să furnizeze volume mari de miere către fiecare unitate comercială. Pentru noi este mai convenabil să încărcăm o mașină de miere și să o livrăm la depozitul comercial pentru distribuirea ei ulterioară. Când întreprinderile comerciale le dictează condiții apicultorilor, nu ne este prea comod să lucrăm ", - a spus președintele asociației.
Apicultură - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Societate
Apicultorii moldoveni, la grea încercare: Seceta din 2020 a înjumătățit recolta
Un al doilea factor important, potrivit lui Maxim, este că apicultorii moldoveni nu sunt în măsură să furnizeze cantitatea necesară de miere ambalată. Astăzi, Moldova produce în total până la 7 mii de tone de miere, în timp ce țările vecine - Ucraina și România - 60-100 de mii și peste 60 mii tone respectiv. Moldova nu poate concura cu țările vecine și, cu atât mai mult, să dicteze prețul la miere.
"Apicultorii moldoveni produc miere bună, de calitate, dar o vând în condiții necompetitive. Prețul mierii de salcâm este format în Ungaria. Prețul la restul mierii monoflore este dictat de Germania și Franța. Moldova rămâne în continuare doar producător ", a conchis expertul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0