Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce spune Lavrov despre propunerea de deconectare a Rusiei de la SWIFT

© Photo : МИД РФ / Accesați arhiva multimediaСергей Викторович Лавров
Сергей Викторович Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2021
Abonare
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a comentat propunerile de deconectare a Rusiei de sistemul SWIFT.

BUCUREȘTI, 31 mai – Sputnik. Deconectarea de la SWIFT nu va o surpriză pentru Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, notează RIA Novosti.

Международная платежная система SWIFT - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
"Pedepsirea Moscovei": Ce se va întâmpla după deconectarea Rusiei de la SWIFT

“Sunt convins că guvernul nostru, Banca Centrală, autoritățile financiare vor pregăti posibile soluții în cazul în care va fi întreprinsă o tentativă de a submina capacitățile noastre de a ne asigura un schimb liber în cadrul sistemului multilateral al comerțului mondial”, a subliniat el.

Potrivit lui, nu poate fi exclusă suspendarea funcționării acestui sistem de schimb de informații în Rusia.

“Nu știu ce decizii vor lua statele occidentale, proprietarii SWIFT și ce pârghii, ce metode de presiuni ar putea exercita”, a menționat ministrul.

El a adăugat că acest sistem a permis o perioadă îndelungată deservirea relațiilor economice, interesele economice ale statelor membre ale UE și ale altor state, inclusiv ale Federației Ruse.

“Însă noi înțelegem, de asemenea, că Uniunea Europeană și Occidentul în ansamblu a arătat prin fapte concrete că nu este un partener sigur și ar putea exista situații când vor fi luate niște decizii ilegale pe loc gol”, a spus Lavrov.

SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) reprezintă un sistem mondial interbancar, înființat în 1973, care permite realizarea unui schimb de informații și plăți interbancare. O ipotetică deconectare de la acest sistem ar presupune imposibilitatea de a desfășura operațiuni de comerț la nivel internațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0