Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de repede vor scădea prețurile la căpșuni - prognoza experților

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок  - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Abonare
Experții consideră că prețurile la căpșuni vor continua să scadă, deoarece livrările mari de fructe de pădure în Moldova nu sunt prevăzute în viitorul apropiat.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. La hotarul dintre mai și iunie, procesul de reducere a prețurilor la căpșuni continuă în Moldova. Conform monitorizării organizației EastFruit, în cursul săptămânii curente prețurile cu ridicata pentru acest produs au scăzut cu aproximativ 5 lei per kilogram și au ajuns să constituie în medie 35 de lei per kilogram.

Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Societate
Primele căpșuni autohtone au apărut pe piață: La ce preț sunt comercializate

Acesta este puțin sub nivelul mediu al prețului (38 lei) pentru aceeași perioadă din 2020.

Cu toate acestea, la acea vreme, căpșunile erau vândute doar în supermarketuri și chioșcuri. De asemenea, granițele erau închise din cauza pandemiei. Cu un an mai devreme, în 2019, la sfârșitul lunii mai, la momentul înlocuirii căpșunilor de seră cu crescute pe plantații descoperite, prețurile au scăzut brusc la 20-25 lei.

"La sfârșitul lunii, cea mai mare parte a căpșunilor sunt încă din seră, atât locală, cât și importate. Dar prețul cu amănuntul scade deja destul de rapid. La sfârșitul săptămânii curente de lucru, prețul de vânzare cu amănuntul pentru căpșunile moldovenești de cea mai bună calitate în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale nu depășea 70-75 de lei kilogramul. Căpșunile de pe plantații descoperite se vindeau la un preț de 60-65 de lei, dar arătau mult mai rău", menționează EastFruit.

Potrivit experților portalului, la începutul lunii iunie, căpșunile vor continua să scadă în preț: conform prognozelor meteo, se așteaptă vreme relativ rece și ploioasă pentru aproape întreaga săptămână viitoare.

"Se poate presupune că, în astfel de condiții meteorologice, este puțin probabil ca aprovizionarea cu căpșune din plantații descoperite să crească ca o avalanșă și va exista un excedent mare pe piața internă care ar putea provoca o prăbușire a prețurilor", a adăugat organizația.

Cu toate acestea, ea avertizează că și calitatea produsului poate scădea. Potrivit EastFruit, există o mare probabilitate de scădere treptată, dar a prețurilor cu ridicata.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0