Întâlnirea de vineri dintre președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care s-a desfășurat la Soci, a durat cinci ore.
Situația legată de aterizarea avionului Ryanair la Minsk
Liderii au discutat probleme economice și dezvoltarea legăturilor bilaterale și, de asemenea, au abordat situația legată de avionul Ryanair, care a aterizat la Minsk pe 23 mai după anunțul de alertă cu bombă. Apoi, Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus, a fost reținut de forțele de ordine de la Minsk.
Potrivit lui Lukașenko, comportamentul țărilor occidentale după aceste evenimente vorbește despre o încercare de a destabiliza situația din Republică - la fel cum a fost în august 2020.
După incident, UE a solicitat noi sancțiuni împotriva Minskului, acuzând autoritățile că au forțat avionul să aterizeze sub un pretext inventat. Partea belarusă nu este de acord cu acest lucru și susține că însuși comandantul echipajului a luat decizia de aterizare.
La rândul său, Putin a reamintit că, în 2013, avionul președintelui bolivian Evo Morales a fost forțat să aterizeze la Viena din cauza zvonurilor conform cărora la bord s-ar afla un fost agent al CIA Edward Snowden, acuzat de Statele Unite că a dezvăluit secrete de stat.
„Președintele a fost scos din avion și nimic, tăcere”, și-a amintit Putin.
Relațiile economice dintre Belarus și Rusia
În plus, liderul rus a remarcat creșterea comerțului dintre țări cu 18,4%. Potrivit acestuia, este important să se mențină această tendință. Potrivit lui Lukashenko, în 2021, cifra de afaceri a comerțului va depăși indicatorii dinaintea pandemiei de coronavirus.
"Știți, au prezis aproape un fel de stagnare. Economia din Rusia este în creștere. Bineînțeles, economia noastră, legată de Rusia, se mișcă normal", a adăugat șeful Republicii.
Putin a mai indicat că punerea în funcțiune a primei unități a BelAES (Stația Atomo-electrică) va avea loc în iunie. El a numit acest lucru un bun exemplu de cooperare între Moscova și Minsk, menționând că există și semnale pozitive în alte domenii.
BelAES este cel mai mare proiect economic ruso-belarus, antreprenorul general pentru construcție este Atomstroyexport (parte a Rosatom). Prima unitate a început să funcționeze în noiembrie 2020, etapa operațiunii pilot a început în decembrie și a fost finalizată cu succes în luna mai a acestui an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova