Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mobilizare în diasporă: Câți cetățeni s-au înregistrat deja pentru a participa la alegeri

© Sputnik / Mihai Carausбрифинг ЦИК-а 2020
брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Comisia Electorală Centrală a prezentat informații despre numărul cetățenilor moldoveni din străinătate și din stânga Nistrului care s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Potrivit CEC, până în prezent peste 100 mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate și din localitățile din stânga Nistrului s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate programate pentru 11 iulie 2021. 

Comisia Electorală nu specifică numărul celor din diasporă și al celor din regiunea transnistreană, dar pe 25 mai premierul și ministrul interimar al afacerilor externe Aureliu Ciocoi a declarat că în afara țării s-au înregistrat deja peste 91 de mii de cetățeni. Asta în timp ce la alegerile prezidențiale s-au înregistrat prealabil 60 de mii de cetățeni. 

„Ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova care vor să-și exercite în străinătate dreptul constituțional de vot să o poată face în siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică di țările de reședință”, a declarat Aureliu Ciocoi. 

Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Cum vor putea vota elevii și studenții la alegerile anticipate: Precizările CEC

Oficialul a precizat că majoritatea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare au solicitat acceptul preliminar al statelor gazdă și al statelor de acreditare pentru permisiunea de a desfășura alegerile anticipate parlamentare din 11 iulie. Ciocoi nu a anunțat numărul de secții care va fi deschis peste hotare, dar a spus că acesta nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 5 iunie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0