Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Vacarmul provocat de cicadele în America de Nord

Abonare
Mii de cicadele Brood X au ieșit la suprafață după ce au trăit și s-au împerecheat subteran timp de 17 ani. Spectacolul a fost filmat marți la Washington DC.

Nimfele periodice de cicada de șaptesprezece ani din estul Americii de Nord apar între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii iunie pentru a se împerechea, producând un zgomot de până la 110 decibeli.

Enot - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2018
Societate
O fiară rară, surprinsă în tulpina unui copac din sectorul Botanica – Video
Cicadele cu puiet X au început să apară în număr mare de miliarde în 15 state din jumătatea de est a SUA, inclusiv Maryland.

Cicadele sunt niște insecte care seamănă cu lăcustele și trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Specia Cicada septemdecim, întâlnită în nord-estul Americii, i-a fascinat pe biologi multă vreme.

Milioane de cicade din această specie apar brusc în timpul primăverii pentru doar câteva săptămâni. În scurtul timp petrecut la lumina soarelui, insectele năpârlesc, cântă asurzitor, zboară, se reproduc, iar apoi mor. În mod bizar, generația următoare apare 13 sau 17 ani mai târziu, în funcție de specie. Dar ce se întâmplă cu insectele în tot acest timp?

Mistreț sălbatic - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2018
Incredibil: Turmă de mistreți, filmată pe o stradă din Capitală
Pentru a răspunde, trebuie să înțelegem ciclul de viață unic al cicadei. La aproximativ o săptămână după ce își fac apariția, insectele, aflate în stadiul de adult, se împerechează, iar apoi femelele depun între 400 și 600 de ouă în interiorul ramurilor copacilor. La scurt timp după aceea, adulții mor. În următoarele câteva săptămâni, ouăle ecluzează și micuțele larve cad pe pământ, sapă galerii în sol și încep o viață în subteran, unde sug sevă din rădăcinile arbuștilor și ale copacilor ani la rând. Treisprezece sau șaptesprezece ani mai târziu, noua generație de adulți își face apariția și repetă ciclul.

Potrivit unui articol din revista Nature, ciclul de viață complex al acestor cicade „i-a pus în încurcătură pe oamenii de știință timp de secole. . . . Chiar și în prezent, entomologii încearcă să înțeleagă cum au evoluat ciclurile de viață bizare ale cicadelor”. Acesta reprezintă un mister nemaiîntâlnit în regnul animal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0