Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votul în străinătate: Câte secții de votare vor fi deschise peste hotare la anticipate

© Sputnik / Сергей ЦуркануВыборы президента Молдовы голосование
Выборы президента Молдовы голосование - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a organizat astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre organizarea votului în diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Premierul și ministrul interimar al afacerilor externe Aureliu Ciocoi a declarat că, pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în diasporă s-au înregistrat deja peste 91 de mii de cetățeni. Asta în timp ce la alegerile prezidențiale s-au înregistrat prealabil 60 de mii de cetățeni. 

Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Cum vor putea vota elevii și studenții la alegerile anticipate: Precizările CEC

„Ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova care vor să-și exercite în străinătate dreptul constituțional de vot să o poată face în siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică di țările de reședință”, a declarat Aureliu Ciocoi. 

Oficialul a precizat că majoritatea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare au solicitat acceptul preliminar al statelor gazdă și al statelor de acreditare pentru permisiunea de a desfășura alegerile anticipate parlamentare din 11 iulie. Ciocoi nu a anunțat numărul de secții care va fi deschis peste hotare, dar a spus că acesta nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial.

„Ministerul consideră necesar a lua în calcul dublarea numărului secțiilor de votare acolo unde au votat peste 5000 de persoane, unde a fost extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde au fost epuizate buletinele de vot înainte de închiderea secțiilor de votare. Am propus astăzi într-un demers adresat Comisiei Electorale Centrale deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare”, a precizat Aureliu Ciocoi. 

Decizia finală privind numărul secțiilor de votare care va fi deschis peste hotare va fi luată de CEC. 

Bugetul inițial calculat de Ministerul Afacerilor Externe pentru asigurarea alegerilor peste hotare a fost evaluat la 5,5 milioane de lei. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020 s-au prezentat la urne 263.167 de alegători. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0