Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ar fi posibilă vaccinarea anti-Covid în farmacii: Ce spun experții

© Sputnik / Rodion ProcaAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2021
Abonare
Expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc spune că Moldova ar putea ușor să organizeze procesul de vaccinare și în farmaciile din țară, iar pentru aceasta este nevoie de un protocol de acreditate pentru aceste instituții.
Ar fi posibilă vaccinarea anti-Covid în farmacii-Ce spun experții

La ora actuală, autoritățile responsabile de campania de imunizare în Moldova dispun doar de două sau trei plaforme de imunizare pentru cetățeni, fie   centrele medicilor de familie sau centrele de vaccinare de mare capacitate. Potrivit expertului în sănătate publică, Ala Tocarciuc  un instrument eficient pe care autoritățile ar putea să-l utilizeze în procesul de divesificare a locurilor de vaccinare ar fi rețelele de farmacii din țară.  

„Vaccinarea în farmacii am putea ușor să ne permitem pentru că avem resurse necesare, farmaciști cu studii, doar că trebuie de aprobat un protocol de acreditare pentru că nu toate farmaciile vor avea capacitatea să practice această activitate. În Moldova se discută despre o listă de servicii farmaceutice care ar putea fi implementate, iar vaccinarea, ușor, ar putea fi făcută pentru că în multe state ea se face doar în farmacii. În general, ea se face în toate punctele accesibile, fie vorbim de cabinete stomatologice , farmacii sau diverse instituții unde după regulament există un specialist în sănătate, asta ar însemna mobilizarea tuturor resurselor pentru diversificarea punctelor de vaccinare pentru cetățeni”, a precizat Ala Tocarciuc.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova USMF a organizat în aceste zile un  maraton de imunizare fără programare, doar în baza buletinului de identitate. În cadrul maratonului au fost imunizați peste 3500 de cetățeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0