Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spania a prezentat primul certificat de vaccinare anti-COVID

© AFP 2024 / JOEL SAGETPașaport UE de vaccinare împotriva COVID
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2021
Abonare
Spania a prezentat primul certificat digital de vaccinare împotriva COVID-19, dovadă a eforturilor acestei țări de a fi pregătită pentru lansarea oficială a sistemului care să-i permită reluarea în forță a turismului.

BRUXELLES, 22 mai – Sputnik, Daniela Porovăț. La Madrid a fost prezentat vineri primul certificat digital care confirmă vaccinarea anti-Covid 19 a posesorului său. Certificatul este de fapt o aplicație sau un cod QR în care este înregistrat faptul că persoana a fost vaccinată, rezultatul testului sau informația dacă a avut deja boala.

Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2021
Ungaria face acorduri pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Documentul a fost prezentat de premierul spaniol Pedro Sanchez, de ministrul Turismului Maria Reyes Maroto și de ministrul Sănătății Carolina Darias.

”Acesta nu este un pașaport, nu este o cerință obligatorie pentru a călători, este doar un mecanism care facilitează mișcarea”, a spus Sanchez, adăugând că certificatul va fi eliberat gratuit.

Scopul său este evitarea unor procese complexe la sosire, precum cele pe care călătorii le-u îndurat în lunile trecute de pandemie, a mai spus premierul, care a precizat că certificatul e un document simplu, implementat ca o forma de cod QR.

Ce spune Comisia Europeană

Comisarul european Didier Reynders a declarat că de la 1 iulie vor fi disponibile în UE trei tipuri de certificate: unul de vaccinare, unul pentru testarea negativă și unul de recuperare după Covid 19, toate fiind gratuite pentru cetățenii UE. Certificatele vor fi obținute fie electronic, fie printate, a precizat el.

Rămâne la latitudinea fiecărui stat să îl folosească, dacă vrea, şi la nivel naţional sau dacă încheie acorduri de călătorie cu state terţe. Pe lângă informaţiile medicale, datele personale care vor fi înglobate în cod vor fi minimale: numele, data naşterii şi data eliberării certificatului.

Certificatul Digital Covid va fi valabil în UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia și va fi valabil un an de zile. Statele membre trebuie să asigure infrastructura critică şi să elibereze gratuit certificatul, iar de la 1 iulie se va putea călători în Uniunea Europeană pe baza acestui certificat. În aceste condiţii, turiştii vor putea călători, iar statele membre nu vor impune criterii suplimentare, decât în situaţii excepţionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0