Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce prețul la carburanți afișat la pompă poate să difere de cel maxim stabilit de ANRE

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a organizat joi consultări publice pentru a analiza în ce mod poate fi elaborată metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere. Asta după ce a intrat în vigoare noua lege cu privire la carburanți.

CHIȘINĂU, 20 mai - Sputnik. La dezbaterile publice organizate de ANRE au participat reprezentanții mai multor companii petroliere. Unii și-au exprimat nedumerirea în legătură cu anumite prevederi din noua lege cu privire la carburanți. Aceasta stabilește că ANRE va reveni la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.

Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Societate
O nouă scumpire la carburanți: La ce prețuri am putea ajunge
Petroliștii spun că ar putea întâlni obstacole la comercializarea combustibilului, având în vedere că prețurile se vor schimba frecvent.

„Pe unul și același lot de marfă se va modifica prețul de 2-4 ori. Marfa vine pe factură cu o sumă, între timp prețul cotațiilor scade, se schimbă prețul de comercializare. Trebuie să ne gândim și la problema asta. O bună parte din agenți locali care se vor întâlni cu problemele date. Odată ce ANRE stabilește marja de comercializare, aceasta trebuie divizată între importatori și agenții economici care procură de pe loc marfa”, a declarat Vadim Aftemi, reprezentant al unei companii petroliere. 

La rândul său, directorul Consiliului de Administrație al ANRE Eugen Carpov a explicat cum va acționa ANRE după modificarea legii cu privire la carburanți.

„Nu este vorba despre o plafonare de către ANRE a prețurilor. Prețurile se stabilesc de agenții economici. Agenții economici stabilesc prețurile care sunt maxime. Agenții economici pot vinde la alt preț, nedepășind limita maximă. Prețul maxim stabilit nu este neapărat afișat la pompă, prețul poate fi mai mic decât prețul maxim”, a declarat Eugen Carpov în cadrul consultărilor publice. 

Reprezentanții companiilor petroliere au venit cu propuneri pentru elaborarea noii metodologii de calcul. 

Бензокалонка  - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Politică
Opinia Președinției: Creșterea prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

„Noi trebuie să introducem o altă evidență pentru a stabili prețurile la panou. Avem o solicitare suplimentară - să atrageți atenția la calculul marjei specifice care va fi stabilită semestrial de către Dumneavoastră. Ar fi trebuit să se ia în calcul și impactul micșorării comercializării cu amănuntului din cauza pandemiei COVID-19. Aflăm că prețurile cu ridicata tot vor fi reglementate. Sunt surprins cum să calculăm marja asta cu ridicata - nu știm cum vom introduce”, a declarat Ion Mura, reprezentant al unei companii petroliere.

„Nu cred că putem să ocolim această prevedere, va trebui să o implementăm așa cum scrie, doar să găsim modalități pentru a facilita această evidență, pentru că dacă am devia, asta ar însemna că venim cu metodologii care nu respectă buchia legii. Vom găsi forme funcționale de aplicare a legii”, a precizat directorul Consiliului de Administrație al ANRE Eugen Carpov.

Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare pe 14 mai 2021, iar în decurs de o lună Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică trebuie să elaboreze și să aprobe metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0