Cât privește partidele de dreapta, mai spune comentatorul, aceste alegeri parlamentare i-au prins într-o fază nu prea bună, a ciclului politic.
„Dacă stânga deja a obosit de aceste fragmentări și a înțeles că doar coagularea poate garanta un scor bun la alegeri, în cazul dreptei, din contra, se adâncesc rupturile. O mare necunoscută este diaspora, câte voturi ar putea să furnizeze diaspora pentru a asigura victoria dreptei, nu știm”, a menționat Ciurea.
„Atât dreapta, cât și stânga ar avea nevoie de asociere cu centru, numai că și eșichierul de centru este într-o derivă. Fenomenul bipolarismului în politica moldovenească nu s-a produs, de aceea, zona de centru rămâne în continuare una decisivă pentru a conferi victoria uneia dintre părți, iar după alegeri vom vedea acest fapt, când dreapta nu va obține o majoriate, vor urma negocieri, iar șanse mai mari le va avea stânga”, a concluzionat Corneliu Ciurea.
Pragul minim de reprezentare în Parlament constituie pentru un partid sau o altă organizație social-politică 5 la sută, pentru un bloc electoral 7 la sută și pentru un candidat independent 2 la sută. Deocamdată, CEC a înregistrat șase partide și blocuri electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova