Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce șanse are stânga la alegeri și de ce dreapta rămâne a fi fragmentată

© Sputnik / Rodion ProcaКорнелиу Чуря
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Abonare
Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că partidele de stânga au șanse mari să obțină un scor bun la alegeri, spre deosebire de cele de dreapta, care sunt fragmentate, iar zona de centru rămâne a fi una decisivă pentru a conferi victoria uneia dintre părți.
Expert: Ce șanse are stânga la alegeri și de ce dreapta rămâne a fi fragmentată

Игорь Додон и Владимир Воронин - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Politică
Va avea oare succes blocul comuniștilor și socialiștilor? Ce spune un politolog
Corneliu Ciurea este de părere că Blocul PSRM+PCRM va încerca să absoarbă tot electoratul de pe stânga și are mari șanse. „Uneori acest bazin alectoral ajungea la 50% din populația țării, cu excepția diasporei. El și astăzi ocilează în jurul acestei cifre, doar în țară și poate varia între 35-45%  din tot electoratul care poate fi atras de către acest bloc, ceea ce este o cifră îmbucurătoare. Prin urmare, acest bloc între socialiști și comuniști este un pretendent real care poate ocupa prima poziție după alegeri”, a spus Ciurea.

Cât privește partidele de dreapta, mai spune comentatorul, aceste alegeri parlamentare i-au prins într-o fază nu prea bună, a ciclului politic.

„Dacă stânga deja a obosit de aceste fragmentări și a înțeles că doar coagularea poate garanta un scor bun la alegeri, în cazul dreptei, din contra, se adâncesc rupturile. O mare necunoscută este diaspora, câte voturi ar putea să furnizeze diaspora pentru a asigura victoria dreptei, nu știm”, a menționat Ciurea.

Maia Sandu și Wendy Morton - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
El consideră că ar putea să existe o paritate între acești doi poli mari și nu crede că dreapta poate ușor depăși stânga pentru că ambele ar avea nevoie de sprijinul paridelor de centru.

„Atât dreapta, cât și stânga ar avea nevoie de asociere cu centru, numai că și eșichierul de centru este într-o derivă. Fenomenul bipolarismului în politica moldovenească nu s-a produs, de aceea, zona de centru rămâne în continuare una decisivă pentru a conferi victoria uneia dintre părți, iar după alegeri vom vedea acest fapt, când dreapta nu va obține o majoriate, vor urma negocieri, iar șanse mai mari le va avea stânga”, a concluzionat Corneliu Ciurea.

Pragul minim de reprezentare în Parlament constituie pentru un partid sau o altă organizație social-politică 5 la sută, pentru un bloc electoral 7 la sută și pentru un candidat independent 2 la sută. Deocamdată, CEC a înregistrat șase partide și blocuri electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0